Levették az OTP-t a háborút támogató cégek listájáról az ukránok

2023. október 2. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

Végleg lekerült az OTP arról a listáról, amelyen az ukránok a háború nemzetközi támogatóit listázzák – írja az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) honlapja. Pénteken még csak felfüggesztették az OTP-t a listáról, és feltételeket szabtak a végleges levételért cserébe, amelyek most szerintük teljesültek.

A NAZK szűkszavú közleménye szerint „az elmúlt napokban az Európai Unió Külügyi Szolgálatának részvételével zajló megbeszélések során az OTP Bank számos kötelezettségvállalást tett az orosz piacra vonatkozó jövőbeli terveivel kapcsolatban. A Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség teljesítve a megállapodás rá eső részét, törölte a bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról. A NAZK elvárja, hogy a Bank haladéktalanul tartsa be a létrejött megállapodást.”

Az OTP Bank még májusban került a kijevi korrupcióellenes ügynökség listájára, szerintük ugyanis a pénzintézet együttműködik Oroszországgal. Ezt közleményben ítélte méltatlannak az OTP, szerintük ugyanis csak valami félreértésről lehet szó. Akkor azt közölték, hogy erről meg próbálják győzni az ukrán illetékeseket is.

A NAZK listájára az OTP-nél lényegesen nagyobb orosz jelenlétet fenntartó nemzetközi bankok nem kerültek fel. (Az OTP nem nevesített másokat, de az orosz jegybank 13 legfontosabb oroszországi bankot megnevező felsorolásában szerepel az UniCredit és a Raiffeisen is, előbbi nincs az ukránok listáján, utóbbi igen.)

„Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbassz, Krím) egyáltalán nem folytat tevékenységet”

– deklarálta az OTP bank.

Hogy az ukrán lista készítői miért gondolják mégis ezt, azt valószínűleg egy félreértés magyarázza. Az OTP-t rendszeresen ostorozó és feljelentő ukrán képviselő, Olekszandr Dubinszki feltehetően összekeverte a bank szolgáltatási térképén az ukrajnai Donyecket és a teljesen azonos nevű, 50 ezres oroszországi Donyecket (ez egy Rosztov melletti kisváros). Korábban az oroszországi Donyeckben valóban volt OTP-fiók, igaz, már ott sincs.

Szijjártó Péter külügyminiszter az ügyről azt mondta: Magyarország addig még csak megvitatni sem hajlandó az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét, amíg az ukránok nem veszik le az OTP-t a háborút támogató cégek listájáról. Ez most teljesült.

Arról, hogy hogyan került az OTP a listára, még nyáron írtunk hosszan, ami itt olvasható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!