OTP: Méltatlan a háborús szponzori cím, erről meggyőzzük az ukránokat is

2023. május 12. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Méltatlannak tartja az OTP Bank, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) „a háború nemzetközi szponzorai” közé sorolta őket – erről a bankcsoport a Telexnek küldött közleményt.

Még május 4-én jelent meg a hír arról, hogy a kijevi ügynökség szerint a magyar bank oroszországi divíziója támogatja a háborút Ukrajna ellen, ezért azt a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították. Kijev többek között azzal indokolta a döntését, hogy az orosz OTP-leányvállalat betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

„Az OTP Bank elítél minden, szuverén ország elleni agressziót, így az Ukrajna ellen elkövetettet is, és elkötelezett az ukrajnai polgárok és az ország gazdaságának támogatásában. Ennek jegyében bankunk a folyamatos szolgáltatás és a hitelezési tevékenység fenntartása mellett (forintban) milliárdos nagyságrendű humanitárius támogatással segítette Ukrajnát, és több száz háborús menekültnek nyújtott tartós szállást és ellátást Magyarországon” – írják a közleményben. A bank szerint a NAZK több „téves és valótlan érvet” hozott fel a döntésére, ezek közül négyet emeltek ki:

1.: „Az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából.”

Ezt azzal cáfolja a bank, hogy Oroszországban 0,17 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek – a NAZK listájára pedig velük ellentétben nem kerültek fel olyan nemzetközi bankok és vállalatok, melyek hozzájuk képest lényegesen nagyobb oroszországi jelenléttel rendelkeznek.

2.: „Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbassz, Krím) folytat tevékenységet.”

Ezt szintén cáfolja a bank: „Az OTP Csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Orosz Föderáció megszállás alatt tart.” Hozzáteszik, hogy minden piacon betartják a helyi és a nemzetközi jogszabályokat, beleértve a szankciós előírásokat is. „Ennek megfelelően 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette [az OTP] valamennyi tevékenységét a megszállt területeken” – írják. Hozzáteszik, hogy az NAZK téves indoklása onnan származhat, hogy Oroszország nemzetközileg elismert területén is van Donyeck nevű település – ezt pedig összekeverhették az ukrajnai Donyeck városával.

3.: „Az OTP Bank »kedvezményes hitelt« biztosít az orosz hadsereg tagjainak.”

„Az OTP Bank sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Orosz Föderáció fegyveres állományának tagjai számára” – írja a közlemény. Azonban hozzáteszik, hogy Oroszország törvényben írja elő valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy 2023 végéig mentesítsék a hiteltörlesztés és a kamatfizetés alól mindazokat, akik részt vesznek a „különleges katonai műveletben”.

4.: „Az OTP Bank elismerte a Luhanszki és a Donyecki »népköztrársaság« létezését.”

„Ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank – összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával – soha, semmilyen formában nem ismerte el ezeknek a területeknek az önállóságát” – írja a bank.

A közleményt azzal zárják, hogy szerintük teljességgel méltatlan az OTP Bank háborús szponzorként való szerepeltetése, és arra fognak törekedni, hogy erről meggyőzzék az ukrán illetékeseket is.

Korábban írtunk arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági miniszter is reagált az ügyben, ő viszont nem az ukrán illetékesekhez fordult az ügyben, hanem politikai fegyvert faragott magának az ügyből. Szerinte a kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról mindaddig, amíg az OTP szerepel a listán, a külügyminiszteri nyilatkozat pedig nem fogta vissza magát a különféle jelzőkben sem.

Igaz, a külügyminiszter politikája nyugati szövetségeseink felé egyre inkább hasonlít egy vég nélküli felháborodás-sorozathoz, mintsem egy diplomáciai viszonyhoz, erről itt írtunk korábban. Holott már a lengyel nagykövet is jelezte nyilvánosan, hogy Szijjártónak a moszkvai látogatások és a nyilvános felháborodások helyett lehet, hogy inkább tárgyalóasztalhoz kéne ülnie ukrajnai kollégáival. Persze kérdéses, ki ülne le az oroszpártisággal vádolható nyilatkozatai után Szijjártóval Ukrajna részéről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!