Bohócot csinált az amerikai hatóságokból, de a fogolycsere megpecsételte a sorsát

Legfontosabb

2023. december 22. – 23:56

Bohócot csinált az amerikai hatóságokból, de a fogolycsere megpecsételte a sorsát
A venezuelai Interpol által 2022. szeptember 21-én közzétett, keltezés nélküli fotón Leonard Glenn Francis, más néven Kövér Leonard látható, miután elfogták a venezuelai Maiquetia városában – Interpol Venezuela / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízmillió dolláros csalás, a Pentagon egyik legsúlyosabb vesztegetési botránya és egy egyszerű, de annál botrányosabb szökés

– ezek írhatók „Kövér Leonard”, azaz Leonard Glenn Francis számlájára, akit az Egyesült Államok egy fogolycserének köszönhetően vehet újra őrizetbe. A malajziai üzletember kétszer is rendkívül kínos helyzetbe hozta az amerikai hatóságokat: elsőként kb. 35 millió dollárt (több mint 12 milliárd forintot) csalt ki az amerikai haditengerészettől, aztán pedig a lebukása után nagyobb gond nélkül megszökött a házi őrizetből, és meg sem állt Venezueláig.

Bár korábban kesztyűs kézzel bántak vele egy vádalkunak köszönhetően, mostantól hosszú időre díszeleghet bilincs Kövér Leonard a csuklóján. A fogolycsere részeként Francison kívül Venezuela átadott tíz amerikai állampolgárt, és szabadon engedett huszonnégy ellenzéki kötődésű venezuelait, míg Joe Biden elnök kegyelmet adott Alex Saabnak, a venezuelai elnök egyik közeli tanácsadójának, akit átadtak Nicolás Maduro kormányának.

Dollármilliókat csalt ki az amerikai tengerészettől szopós malacokért cserébe

Az 59 éves Leonard Francis már több mint egy évtizede cicázik az amerikai igazságszolgáltatással, miután az amerikai haditengerészettel üzletelt éveken át.

A védelmi iparban utazó malajziait először 2013-ban tartóztatták le 500 ezer dollár (nagyjából 173 millió forint) kenőpénz felajánlásának vádjával, majd 2015-ben bűnösnek vallotta magát. A testalkata miatti becenevén Kövér Leonard több mint harminc tisztviselőt, köztük több mint két tucat haditengerészeti tisztet vesztegetett meg, hogy jövedelmező szerződéseket szerezzen szingapúri székhelyű cégének, a Glenn Defense Marine Asiának.

Az igazságügyi minisztérium szerint a tiszteket készpénzzel, prostituáltakkal, luxusnyaralásokkal és egyéb tárgyakkal vesztegették meg. Cserébe titkos és bizalmas anyagokat adtak át Francis cégének, amely a haditengerészet ázsiai hajóinak utánpótlására és karbantartására szerződött.

A haditengerészet tisztjei többek között kubai szivarokat, csúcsminőségű borokat, Kobe marhahúst és spanyol szopós malacokat kaptak a bizalmas információkért cserébe.

Az igazságügyi minisztérium szerint így csalt ki végül 35 millió dollárt a haditengerészettől. Az ügyet az AP szerint a Pentagon történetének egyik legsúlyosabb vesztegetési botrányának tartják.

Francis nyilvánosan is bevallotta a BBC egyik podcastjében, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hatalmas összegeket keresett azzal, hogy túlszámlázta az amerikai haditengerészettől kapott megbízásokat. Kövér Leonard egyébként azért is beszélt erről nyilvánosan, mert bosszantotta, hogy vele ellentétben a magas rangú tiszteket senki nem vonta felelősségre, holott ő egy vádalku keretében terhelő bizonyítékokat szolgáltatott a haditengerészet több száz tagja ellen.

Noha hatvan admirálist is vizsgáltak, és egy ellentengernagy is bűnösnek vallotta magát, az ügyben végül főként alacsonyabb beosztású tiszteket vettek elő: összesen 34 haditengerészeti tisztviselőt, alkalmazottat és szerződéses munkatársakat helyeztek vád alá.

A vádalku fontos részlet a történetben, ugyanis ez tette lehetővé Francisnek a kalandos szökését is: miután bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott csalási és vesztegetési vádakban, engedélyezték neki, hogy gyenge egészségi állapota miatt házi őrizetben maradjon. Így orvosi ellátásban részesülhetett előrehaladott veserákja miatt, amennyiben a saját költségére éjjel-nappal biztonsági szolgálat őrzi, és együttműködik az igazságügyi minisztériummal.

Az ítélethozatalt is hosszú időre elhalasztották, mivel a vádlott sok információt adott át az ügyészségnek, még 2022 januárjában is zajlottak tárgyalások. Kövér Leonard kapott egy szokásos bokára szerelhető nyomkövetőt is, amivel a rendőrség nyomon követhette, hogy merre jár – egészen 2022 szeptemberéig, amikor a bíróság meghozta volna az ítéletet a vesztegetési és csalási ügyeiben.

Azt hitte, hogy még idén szabad ember lehet

2022. szeptember 4-én, két héttel az ítélethirdetés tervezett időpontja előtt a San Diegó-i rendőrség kiszállt Francis házához a város egyik előkelő környékére, mivel problémákat észleltek a férfi nyomkövetőjével. A házhoz érve vették észre, hogy senki sincs otthon, de még a kötelezően előírt biztonsági szolgálat emberei sincsenek a környéken. Mindez nagyon baljós előjel volt, de az még inkább, amikor a szomszédok elmondták, hogy az elmúlt hetekben költöztető teherautók jártak be és ki az ingatlanhoz.

Francis ráadásul levágta a magáról a nyomkövetőt, és már árkon-bokron túl volt, az őrök egy része pedig azt állította, hogy bezárták őket az egyik garázsba. Az Interpol globális elfogatóparancsot adott ki ellene, miközben az amerikai hatóságok megpróbálták felkutatni a szökevényt.

Kövér Leonard sikeresen átjutott a mexikói határon, majd felszállt egy Kubába tartó repülőgépre. Csakhogy a kubai hatóságok nem engedték, hogy a szigetországban maradjon, ezért Venezuelába ment tovább. Kövér Leonard ezután menedékjogot kért a caracasi orosz nagykövetségen, majd szeptember 20-án megpróbált felszállni egy egy Oroszországba tartó járatra. Még ez előtt azonban őrizetbe vette a venezuelai rendőrség.

Bár már ekkor szó volt róla, hogy Francist a venezuelai hatóságok átadják az Egyesült Államoknak, ezt akadályozta, hogy Washington nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Nicolás Maduro elnök kormányával. Ennek következtében Francis jogi bizonytalanságban maradt, miközben menedékjogi ügye a venezuelai bíróságokon elakadt.

A fogolycsere részeként elengedett egyik amerikai állampolgárt üdvözlik San Antonióban 2023. december 20-án – Fotó: Suzanne Cordeiro / AFP
A fogolycsere részeként elengedett egyik amerikai állampolgárt üdvözlik San Antonióban 2023. december 20-án – Fotó: Suzanne Cordeiro / AFP

Kövér Leonard ugyan börtönbe került Venezuelában, de az elmúlt 15 hónapban biztos volt benne, hogy nemsokára kiengedik. Alig egy hete sms-ben írta meg édesanyjának, hogy a venezuelai hatóságok megígérték, hogy kiengedik az őrizetből, hogy orvosi kezelésben részesüljön, és hogy az év végére várhatóan elnyeri teljes szabadságát. Francis múlt hónapban az ügyvédjét is utasította, hogy hagyjon fel a jogi kérelemmel, amit a venezuelai őrizetből való szabadulása érdekében nyújtott be. Ügyvédje szerint valaki meggyőzte őt arról, hogy más úton fogják szabadon engedni.

Csakhogy úgy tűnik, valójában az egész egy csel volt, amelyet a venezuelai biztonsági tisztviselők találtak ki, hogy Francis ne tudja jogilag megtámadni a kiadatását. A héten Kövér Leonardot a venezuelai hatóságok egy kis repülőgépre rakták, és Caracasból a karibi Canouan aprócska szigetére repítették, amely Saint Vincent és a Grenadine-szigetekhez tartozik. Ott, a Venezuelában fogva tartott tíz amerikai állampolgárral együtt átadták őt az amerikaiaknak.

Kövér Leonardot bilincs, Maduro tanácsadóját meleg fogadtatás várta

Kövér Leonardot tárt karokkal fogadták az amerikai hatóságok. „Visszatérése az Egyesült Államokba most biztosítja, hogy teljes mértékben felelősségre vonják a bűncselekményéért, valamint az igazságszolgáltatás előli menekülési kísérletéért” – mondta szerdán egy magas rangú kormánytisztviselő.

A csereegyezmény értelmében Alex Saab, Maduro közeli tanácsadója is visszatérhetett Venezuelába. A kolumbiai születésű üzletembert 2020-ban vették őrizetbe, miközben repülőgépe a Zöld-foki szigeteken tankolt Iránba menet. Az amerikai ügyészek szerint Saab 350 millió dollárt csalt ki venezuelai kormányzati szerződésekből a kedvező árfolyamok csalárd kihasználásával. Az így szerzett pénzt Saab az Egyesült Államokban mosta tisztára, mielőtt végül átutalta volna az általa és állítólagos társa által ellenőrzött számlákra, írja a BBC.

A venezuelai kormány szerint Saab diplomata, aki azért ment Iránba, hogy a koronavírus-járvány idején orvosi ellátmányt vásároljon. A Zöld-foki Köztársaság azonban úgy döntött, hogy nem rendelkezik diplomáciai státusszal, és kiadta őt az Egyesült Államoknak, ahol pénzmosással és vesztegetéssel vádolták meg. Saab most hazatérése után meleg fogadtatásban részesült Caracasban, majd az elnöki palotában találkozott Maduróval, írta a Wall Street Journal.

Nicolás Maduro venezuelai elnök hősként üdvözli az Egyesült Államokból kiszabadult Alex Saabot Caracasban 2023. december 20-án – Fotó: Pedro Rances Mattey / Anadolu / Anadolu via AFP
Nicolás Maduro venezuelai elnök hősként üdvözli az Egyesült Államokból kiszabadult Alex Saabot Caracasban 2023. december 20-án – Fotó: Pedro Rances Mattey / Anadolu / Anadolu via AFP

A Venezuela által szabadon engedett tíz amerikai állampolgárra utalva Biden hozzátette: „Hálás vagyok, hogy a megpróbáltatásaiknak végre vége, és hogy ezek a családok újra teljesek lesznek”. A Venezuela által szabadon engedett foglyok közül az USA minősítése szerint hatot „jogtalanul tartottak fogva”. A kiszabadított amerikaiak egy részét ezután Canouanból egy San Antonió-i katonai bázisra szállították.

Az időközben lefogyott Francist egy különjárattal Miamiba vitték, ahol csütörtökön egy szövetségi börtönbe került. A malajziai védelmi vállalkozót a következő napokban várhatóan átszállítják San Diegóba, ahol ítéletet mondhatnak felette – kilenc évvel azután, hogy bűnösnek vallotta magát. Francis ítélethirdetésére egyelőre nincs kitűzött időpont.

Az eredeti vádalku szerint Kövér Leonard 25 évre került volna rács mögé, bár mindenki azt sejtette, hogy az ügyészekkel való együttműködése miatt ez az időtartam jelentősen csökken. De akármilyen együttműködő is volt, az igazságszolgáltatás ezúttal minden bizonnyal nem néz félre, miután Francis ilyen arcpirító helyzetbe hozta az őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!