Az izraeli katonák szerint brutálisan megölt nőket és gyerekeket találtak egy Gázához közeli kibucban

2023. október 10. – 05:48

frissítve

Az izraeli katonák szerint brutálisan megölt nőket és gyerekeket találtak egy Gázához közeli kibucban
Palesztinok egy izraeli csapások következtében lerombolt lakóépületet vizsgálnak a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban 2023. október 10-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Az izraeli hadsereg 35 zászlóalja állomásozik a gázai határon, infrastruktúrát állítanak a jövőbeli műveletekhez.
  • A Hamász szerint csak néhány parancsnok tudhatott arról, mikor indulnak meg a támadásaik.
  • A terrorszervezet hétvégén indított támadásaiban közel 900-an haltak meg Izraelben, az utána kezdődött izraeli légicsapásoknak közel 700 halálos áldozatuk van a Gázai övezetben.
  • Több mint száz holttestet találtak egy beri kibucban.
  • Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben, és 11-re emelkedett az izraeli harcokban meghalt amerikai állampolgárok száma.
  • Netanjahu bejelentette, hogy Izrael sosem látott erővel indít támadást a Hamász ellen.
  • Az UNICEF szerint gyorsan romlik a humanitárius helyzet.
  • Askelón város lakóinak helyi idő szerint 17 óráig kellett elhagynia a várost. A határidő lejártával a Hamász rögtön támadni kezdte Askelónt.
  • Brutálisan lemészárolt gyerekeket és nőket találtak az izraeli csapatok egy Gáza övezet közeli kibucban.

A délután során több izraeli városban is megszólaltak a légiriadók – közölte az izraeli hadsereg.

Beér-Seva és Tel-Aviv városaiban, illetve Izrael déli régióiban szóltak a szirénák a BBC szerint.

Vlagyimir Putyin az amerikai külpolitika közel-keleti „kudarcát” okolta az erőszakért – írja a Sky News.

Az orosz elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „monopolizálni” akarja a béke megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, és nem keresi a mindkét fél számára elfogadható kompromisszumokat.

Putyin szerint az USA figyelmen kívül hagyta a palesztinok érdekeit, beleértve a független állam iránti igényüket.

Szombat óta legalább 1008 izraeli halt meg – közölte Izrael amerikai nagykövetsége.

A nagykövetség a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írja, hogy emellett több mint 3418 ember megsebesült.

(BBC)

Egy 15 fős magyar turistacsoport Tel-Avivban ragadt, elmondásuk szerint pedig nem sok segítséget nyújt nekik a konzulátus a hazajutásban – derült ki a 24.hu cikkéből.

A csoport két nap múlva utazott volna haza Magyarországra, ám a Ryanair, ami reptette volna őket, az összes többi légitársasághoz hasonlóan törölte minden izraeli járatát.

„Tilesch Gábor tel-avivi konzulnak az volt az összes tanácsa, hogy kereskedelmi hajóval menjünk Ciprusra, vagy repüljünk Jordániába”

– mondta a lapnak kétségbeesetten az egyik nő, aki hozzátette, elfogadhatatlannak tartják ezt a hozzáállást.

Egyes csoporttagoknak lenne lehetőségük kijutni az országból, mégsem akarnak magánakcióba kezdeni. A cél az, hogy így 15-en együtt maradjanak egészen Ferihegyig.

Utasok várakoznak az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőtéren, az előtérben egy óvóhely irányát mutató tábla – Fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images
Utasok várakoznak az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőtéren, az előtérben egy óvóhely irányát mutató tábla – Fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images

A magyar turistáknak még két napig van szállása egy hotelben, amennyire lehet, nem mennek ki az utcára. A csoport a Tel Avivtól 30 kilométerre északra található Netánja városában szállt meg, de ha nem találnak megoldást a hazautazásra, akkor a tervek szerit „letáboroznak a tel-avivi magyar konzulátus előtt”. Többen 60 év felettiek a csoportban, a gyógyszereik is el fognak fogyni, ha nem jutnak hamar haza.

A Kreml ma közölte, hogy mind Izraellel, mind a palesztinokkal kapcsolatban áll, és igyekszik szerepet vállalni a köztük lévő konfliktus megoldásában – írja a Sky News.

Konkrét kezdeményezéssel még nem álltak elő az oroszok.

Oroszország régóta kapcsolatokat ápol a palesztinokkal, de Izraellel is „sok közös vonása” van, többek között az, hogy sok izraeli volt orosz állampolgár – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ezért a konfliktusban szereplő mindkét féllel fenntartjuk a kapcsolatainkat” – tette hozzá.

Peszkov elmondta, hogy a Kreml még nem tudta megállapítani, hogy a Hamász által ejtett túszok között vannak-e oroszok. Azt is mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon felvetése, miszerint Oroszországnak érdeke a közel-keleti háború szítása a globális egység gyengítése érdekében, „teljesen alaptalan”.

A Hamász megfenyegette Askelón város lakóit, válaszul Izrael Gáza elleni támadásaira – írja a BBC.

Az Al-Kasszam Brigádok Telegramon közzétett bejegyzésében azt írták, hogy a Gázai övezettől északra fekvő város lakóinak helyi idő szerint 17 óráig (magyar idő szerint 16 óráig) kell elhagyniuk Askelónt.

A városnak nagyjából 130 ezer lakosa van.

Utcakép Askelón városából, október 9-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Utcakép Askelón városából, október 9-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP

Kairó úgy döntött, hogy az izraeli légicsapások miatt lezárja a Gázából Egyiptomba vezető rafahi átkelőt – írja a BBC.

Ez volt az egyetlen útvonal volt a blokád alatt álló területről kifelé. A Gázából való távozás eddig sem volt egyszerű: eddig is csak azok a palesztin lakosok mehetnek át Egyiptomba, akik az átkelés előtt két nappal feliratkoznak egy listára, amit a belügyminisztérium vezet, és csak akkor hagyhatják el az országot, ha megkapják a minisztérium jóváhagyását. Mivel Gázában minden kormányzati épületet, köztük a belügyminisztériumot is vagy bezárták, vagy lerombolták, így jelenleg senkit nem tudnak felvenni erre a listára.

Az izraeli kormánykoalícióban részt vevő jobboldali és ultraortodox pártok vezetői nemzeti vészhelyzeti egységkormány megalakításával bízták meg Benjámin Netanjahu miniszterelnököt keddi tárgyalásukon – írja az MTI a izraeli közszolgálati rádióra hivatkozva.

Az ország legnépszerűbb pártjának számító, Beni Ganz vezette centrista Nemzeti Tábor nevű párt kifejezte szándékát a csatlakozásra. Nem kértek miniszteri tárcákat, de a katonai lépésekbe történő érdemi beleszólás érdekében új biztonságpolitikai kabinet felállítását sürgették.

A másik centrista párt, a Van Jövő (Jes Atíd) frakciójának egyik vezetője hétfőn azt közölte, hogy csak akkor lépnek be a háborús koalícióba, ha Netanjahu ideiglenesen elveszi Bengvírtől a nemzetbiztonsági, Becalel Szmotricstól pedig a védelmi tárcát. Korábban azt is követelték, hogy Bengvír és Szmotrics ne lehessenek a kormány tagjai, de ettől a feltételtől elálltak.

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke hétfőn azt közölte, hogy csak akkor lépnek be az egységkormányba, ha a miniszterelnök a kamerák elé állva egyértelműen kijelenti, hogy célja a Hamász felszámolása, vezetőinek kiiktatása, és véget vet a velük kötött megállapodások korszakának. „Enélkül nincs értelme csatlakozni, nem szolgálunk fügefalevélként”- tette hozzá.

A jobboldali Zsidó Erő pártot vezető Itamár Bengvír nemzetvédelmi miniszter ugyanakkor tiltakozott az ellen, hogy az új pártok belépésével átalakítsák a biztonságpolitikai kabinetet.

Megnyílt a rafahi átkelő, ami Egyiptom és a Gázai övezet déli határán található, írja a BBC. Jelenleg ez az egyetlen menekülőút a blokád alá kerülő Gázából. Azonban csak azok a palesztin lakosok mehetnek át Egyiptomba, akik az átkelés előtt két nappal feliratkoznak egy listára, amit a belügyminisztérium vezet, és csak akkor hagyhatják el az országot, ha megkapják a minisztérium jóváhagyását.

Mivel Gázában minden kormányzati épületet, köztük a belügyminisztériumot is vagy bezárták, vagy lerombolták, így jelenleg senkit nem tudnak felvenni erre a listára.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint már 770 halálos áldozata, és 4100 sérültje van a harcoknak Gázában, írja a BBC. A Hamász terrorszervezet hétvégén indított támadását Izrael ellen, válaszul Izrael légicsapásokat mért, majd blokád alá vonta a Gázai övezetet.

Iszmail Haníje, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik vezetője szerint addig nem tárgyalnak Izraellel a túszokról, amíg a harcok nem érnek véget, írja a BBC. Haníja azt mondta, hogy erről mindenkit tájékoztattak, aki a fogvatartottak után érdeklődött, majd azt is hozzátette, a túsztárgyalás csak akkor kerülhet napirendre, ha a Hamásznak megfelelnek a tárgyalási feltételek.

Az izraeli hatóságok úgy vélik, a Hamász terroristái által Gázában fogva tartott 150 túsz között nők és gyerekek is vannak. A Hamász azt állította, hogy több mint 100 embert tart túszként, köztük magas rangú izraeli tiszteket is.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei azt mondta, hogy Izrael „cionista rezsimje” a Hamász támadásai után olyan katonai és hírszerzési vereséget szenvedett, amely „helyrehozhatatlan”.

Ali Hamenei óriási portréja két rakéta között az iráni-iraki háború évfordulójára emlékező katonai kiállításon, Teheránban – Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP
Ali Hamenei óriási portréja két rakéta között az iráni-iraki háború évfordulójára emlékező katonai kiállításon, Teheránban – Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP

Hamenei azt mondta, hogy bár országa „kezet csókol” azoknak, akik az Izrael elleni támadást megszervezték, Irán nem vett részt benne. Az Egyesült Államok is elismerte, nem lát bizonyítékot arra, hogy Irán részt vett volna a Hamász támadásában.

(Sky News)

Lakóépületeket, iskolákat, ENSZ-épületeket sújtottak az izraeli légi csapások a Gázai övezetben, civil áldozatokat követelve, közölte az ENSZ emberi jogi vezetője, Volker Turk. Az információk forrása az ENSZ helyi irodája, mondta.

„A nemzetközi humanitárius jog egyértelmű: a polgári lakosság és a polgári eszközök kímélése a támadások során is kötelezően érvényes” – mondta Turk.

Válaszul Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter bejelentésére a gázai övezet szigorított blokádjáról, Turk kijelentette, hogy a civilek életét veszélyeztető ilyen tevékenységet a nemzetközi jog tiltja.

(Reuters)

Mind az amerikai Fehér Ház, mind a párizsi Eiffel-torony kék-fehér kivilágítást kapott az izraeli áldozatok tiszteletére és az Izrael iránti támogatás kimutatására. A toronyra egy Dávid-csillagot is vetítettek.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere hétfő este az X-en azt írta, hogy a város „szolidarít az izraeli néppel”.

Hasonló kivilágítást kapott egyébként a New York-i Empire State Building, a sydney-i Operaház, a Downing St. 10-es száma, a berlini Brandenburgi kapu, illetve egy óriási képernyő Kijevben, Ukrajna fővárosában.

Frissítette a statisztikáit az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete (UNRWA), a legfrissebb adatok szerint

  • több mint 187 000 ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben,
  • jelenleg 83 ENSZ-iskolában 137 500 ember számára található menedékhely,
  • UNRWA gázai irodája „járulékos károkat szenvedett a légicsapások miatt”,
  • csaknem félmillió ember nem kaphatott ENSZ-élelmiszeradagot ezen a héten Gázában, mivel az elosztóközpontokat bezárták.

(BBC)

Richard Hecht, az IDF szóvivője azt mondta, hogy az izraeli hadsereg „infrastruktúrát telepít a jövőbeli műveletekhez”, összesen 35 zászlóalja állomásozik a gázai határon.

A zászlóalj egy több századból álló szárazföldi katonai egység, létszáma körülbelül 400-800 fő.

Izrael várhatóan jelentős szárazföldi hadműveletet indít Gázában, válaszul a szombati terrortámadásokra. Tegnap este Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy a gázai légicsapások „csak a kezdetet jelentik”.

(BBC)

A túszok megölése „nem fog javítani a helyzeten” – mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője kedden, egy nappal azután, hogy a Hamász fegyveresei civil foglyok kivégzésével fenyegetőztek.

Az ország ENSZ-nagykövete szerint az izraeli hatóságok úgy vélik, a Hamász terroristái által Gázában fogva tartott 150 túsz között nők és gyerekek is vannak. A Hamász azt állította, hogy több mint 100 embert tart túszként, köztük magas rangú izraeli tiszteket is.

Több mint 200 célpontra csapott le Gázában az izraeli légierő az éjszaka, palesztin egészségügyi minisztérium szerint a robbantásokban legalább 687 ember, köztük több tucat gyerek és nő halt meg, és több ezren megsérültek.

Több mint 137 000 ember keresett menedéket az izraeli csapások elől az ENSZ gázai sürgősségi menedékhelyein. A rendelkezésre álló helyek kapacitása 90 százalékon áll.

Richard Hecht, az IDF szóvivője kedden azt mondta, hogy az IDF figyelmeztetéseket küld a célpontok bombázása előtt, többek között figyelmeztető lövéseket ad le, illetve a közösségi médiában tájékoztat.

(CNN)

Richard Hecht, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint „többé-kevésbé” visszaállították a gázai határkerítés teljes ellenőrzését, miután a Hamász fegyveresei szombaton áttörték a vonalat.

„Délen többé-kevésbé visszaállítottuk a határkerítés teljes ellenőrzését. Remélhetőleg a következő néhány órában véglegesíteni is tudjuk” – mondta egy keddi tájékoztatón.

Azt is mondta, hogy az izraeli erők biztosították a településeket a határ körül, és majdnem befejezték az evakuálást a térségben. Hozzátette, hogy két kisebb tűzharc volt az éjjel Sza'ad és Kisszufim közösségekben. „Offenzívánkat most a Gázai övezetre és légicsapásainkra összpontosítjuk” – mondta.

Azt is közölték, hogy körülbelül 1500 Hamász-fegyveres holttestét találták meg az övezet körül.

Az IDF azt is bejelentette, hogy „több mint 200 célpontot” lőtt Gázában az éjszaka folyamán. „Az elmúlt órákban az IDF harci repülőgépei és hajói megtámadták a terrorszervezetek számos célpontját a Gázai övezetben. Több tucat vadászrepülőgép lőtt több mint 200 célpontot Rimalban és Hán Juniszban az éjszaka folyamán” – áll az X-en közzétett bejegyzésben.

(CNN, The Guardian, AFP)

A thaiföldi külügyminisztérium bejelentette, hogy már 18-ra emelkedett a Hamász támadásában meghalt állampolgáraik száma. Thaiföld szerint 11 állampolgárukat pedig túszként tartja fogva a Hamász. A legtöbben mezőgazdasági munkásként dolgoztak azokon a településeken, amelyeket támadás ért szombat hajnalban. (BBC)

A Fővárosi Nagycirkusz artistái is Izraelben tartózkodtak a Hamász támadása idején, sikeresen kimentették őket, szúrta ki a 24.hu. A cirkusz a Facebookon adott tájékoztatást a helyzetről.

„Az izraeli események kapcsán gyors intézkedésre volt szükség. A háború kitörése azt is jelentette, hogy törlésre kerültek a repülőjáratok, és az Izraelben tartózkodó magyar artistáknak óvóhelyen kellett tölteniük az éjszakát. Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát nehéz órákat élt meg” – írták.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ segített az artistáknak, a szervezet külügyminisztériumi bejelentést tett, konzuli segítséget kért. „Magyarország Külügyminisztériuma intézkedett, mentesítő járatot indított a régióból. Nagy öröm számunkra, hogy mind a négy artista épségben hazatért!” – írták a közösségi oldalon.

Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője azt mondta, megerősítették a jelenlétet a libanoni határ mentén, több tízezer katonát küldtek a területre.

„A helyzet ingatag. Figyelemmel kísérjük. Több tízezer további katonát vetettünk be a határ mentén – tartalékosokat és hagyományos egységeket – a Hezbollah támadására számítva” – mondta Conricus a CNN-nek.

„Erősen felhívtuk a figyelmüket, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt bármilyen ilyen támadásba kezdenek Izrael ellen – mondta. – Eddig csendes volt a helyzet az elmúlt néhány órában. Reméljük, ez így is marad.”

Izraeli tankok Izrael és Libanon határának közelében 2023. október 10-én – Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Izraeli tankok Izrael és Libanon határának közelében 2023. október 10-én – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Korábban az IDF azt közölte, hogy Libanon területén lévő célpontok ellen hajtottak végre támadást izraeli katonai helikopterek. A támadásban meghalt a Hezbollah három tagja. A CNN tudósítása szerint az izraeli helikopterek órákon keresztül lőtték a határ északi részét. Az izraeli légitámadásra válaszul a libanoni síita terrorszervezet az izraeli hadsereg laktanyáit támadta rakétákkal.

Korábban azt közölte az izraeli hadsereg, hogy hétfőn csapatokat vetettek be Libanon felől érkező beszivárgók ellen. Információik szerint a beszivárgási kísérlet Aalma El Chaeb és Zahajra libanoni határvárosok térségében történt.

(CNN)

Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította az ENSZ-t, hogy tegyen azonnali lépéseket a palesztinok elleni folyamatos „izraeli agresszió” ellen. A WAFA állami hírügynökség szerint Abbász ezt a felszólítást az António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésben tette.

A palesztin elnök hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van orvosi és egyéb segítségre Gázában, és felhívta Guterres figyelmét a fenyegető humanitárius válságra. Sürgette az ENSZ-t, hogy „tartsa be a nemzetközi legitimitás által elismert kötelezettségeit, és biztosítsa a palesztin nép védelmét”.

Guterres felhívta a figyelmet az ENSZ folyamatos erőfeszítéseire, hogy sürgős humanitárius segélyt szállítson a gázai lakosoknak. Azt is elmondta, hogy az ENSZ együttműködik a nemzetközi érdekelt felekkel a jelenlegi eszkaláció megfékezésén, jelentette a WAFA.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) szerint több mint 137 ezer ember keresett menedéket az ENSZ által berendezett szükségszállásokon. A palesztin menekülteket segélyező hivatal szerint ezek a szükségszállások már 90 százalékban telítve vannak, és félő, hogy a humanitárius helyzet csak rosszabbodni fog a térségben.

(CNN)

„Mindig is tudtuk, hogy milyen a Hamász. Most már a világ többi része is tudja. A Hamász az ISIS, és győzni fogunk ellenük, ahogy a modern világ győzött az ISIS-szal szemben” – mondta Netanjahu hétfőn az izraeliekhez intézett televíziós beszédében. A miniszter azt is bejelentette, hogy az izraeli hadsereg „soha nem látott” erővel lép támadásba a Hamász ellen.

Izraeli katonák a Gázához közeli határon, a dél-izraeli Szderót közelében, 2023. október 9-én – Fotó: Amir Cohen / Reuters
Izraeli katonák a Gázához közeli határon, a dél-izraeli Szderót közelében, 2023. október 9-én – Fotó: Amir Cohen / Reuters

„Ez az ellenség háborút akart, és ezt meg is fogják kapni” – mondta Netanjahu. A miniszterelnök ezután köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és más országok vezetőinek a támogatásukért. „Folyamatosan kapcsolatban állok Biden elnökkel, és szeretném még egyszer megköszönni neki, Izrael minden polgára nevében az Egyesült Államok szavakban és tettekben megnyilvánuló elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett” – mondta. „Továbbá szeretném megköszönni a világ számos vezetőjének az Izraelnek nyújtott példátlan támogatását”. (CNN)

A Hamász bejelentette, hogy izraeli túszokat végez ki válaszul a Gázai övezetben előzetes figyelmeztetés nélkül becsapódó rakétákra. Ez pillanatokkal azután történt, hogy a csoport egyik vezető tagja a Sky Newsnak azt mondta: a civil foglyokkal „emberi módon” fognak bánni.

A Hamász a figyelmeztetést azelőtt adta ki, hogy legalább 100 holttestet találtak volna Beriben, egy dél-izraeli közösségben, amelyet a csoport fegyveresei foglaltak el az Izrael elleni támadás során.

A londoni izraeli nagykövetség szóvivője azt mondta: a katonaság felszólította az izraelieket, hogy „készüljenek fel arra, hogy három napig óvóhelyen/biztonságos helyiségben kell tartózkodniuk”.

Arra is felszólították az embereket, hogy gondoskodjanak élelemről, vízről és akkumulátorral működő eszközökről arra az esetre, ha nem jutnának áramhoz.

(Sky News)

Joe Biden hétfő este azt mondta, hogy már 11 amerikai állampolgárról tudnak, akik meghaltak az izraeli harcokban. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő közben „ISIS-szintű barbársággal” vádolta a Hamászt a támadás miatt.

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a halottak személyazonosságát.

Biden azt mondta: valószínű, hogy amerikai állampolgárok is vannak a Hamász által fogva tartott túszok között.

„Szívszorító. Ezeket a családokat megbocsáthatatlan gyűlölet és erőszak szakította szét” – adta ki az amerikai elnök egy írásos nyilatkozatban. A tegnapi nap során csak 9 halottról tudott a kormány.

Az elnök azt is mondta, hogy az Egyesült Államok szakértőket ad Izraelnek, hogy segítsenek megtalálni a túszokat, és megosztja a hírszerzési információkat is. Washington a légvédelem és a lőszerek formájában is növeli támogatását.

(BBC)

Az UNICEF arra figyelmeztetett, hogy a humanitárius helyzet a konfliktusövezetben gyorsan romlik. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy a segélyszervezetek dolgozóinak biztonságos átjárást kell biztosítani ahhoz, hogy életmentő szolgáltatásokat és felszereléseket vigyenek a gyermekek és családok számára.

„Emlékeztetném mindkét felet, hogy ebben a háborúban, mint az összes másikban is, a gyerekek szenvednek először, és a legtöbbet” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója hétfő esti nyilatkozatában.

„Mélyen aggasztanak azok az intézkedések is, amelyek megakadályozzák a megfelelő áramellátást, illetve azt, hogy élelmiszer, üzemanyag és víz jusson Gázába, ami gyermekek életét veszélyeztetheti” – tette hozzá.

Felszólította továbbá a Hamászt „a Gázában túszul ejtett gyermekek azonnali és biztonságos szabadon bocsátására, hogy újra egyesülhessenek családjukkal vagy gondozóikkal”.

A Reuters hírügynökség az orosz RBC hírügynökségre hivatkozva arról számolt be: jelenleg szerveződik, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök Moszkvába látogasson.

A palesztin vezetés megoszlik Abbász Palesztin Hatósága és a Gázát irányító Hamász között.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Vlagyimir Putyin találkozója a CICA 6. csúcstalálkozójának alkalmával, Asztanában, Kazahsztánban 2022. október 13-án – Fotó: Sputnik / Vyacheslav Prokofyev/ Reuters
Mahmúd Abbász palesztin elnök és Vlagyimir Putyin találkozója a CICA 6. csúcstalálkozójának alkalmával, Asztanában, Kazahsztánban 2022. október 13-án – Fotó: Sputnik / Vyacheslav Prokofyev/ Reuters

„Megállapodás született arról, hogy Abbász úr Moszkvába jön” – mondta Abdel Hafiz, a palesztin moszkvai követ. „Várjuk a Kreml hivatalos nyilatkozatát... a látogatás időpontjáról.”

(BBC)

A Guardianon megjelent egy videóinterjú a Hamász egy magas rangú tisztviselőjével, Ali Barakehvel, aki azt mondta, csak néhány parancsnok tudott arról, mikor indul majd meg a támadás Izrael ellen.

Arra is kitért, hogy a Hamász kész a hosszú háborúra, vannak tartalékaik, és szövetségesei, mint Irán és a libanoni Hezbollah „csatlakozni fognak a gázai csatához, ha a területet meg akarják semmisíteni”.

„Az izraeli kormányzat tudja, hogy a pokol kapuját nyitja meg, ha el akarja pusztítani Gázát, és ha olyan nem hagyományos fegyvereket használ, mint az amerikaiaké” – mondta.

Arra is kitért, hogy követelni fogják az Egyesült Államokban bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását.

(The Guardian)

A Hamász által ellenőrzött Kormányzati Médiairoda közleménye szerint két helyi újságíró meghalt, egy másik pedig megsebesült a Gázai övezet nyugati részén, amikor egy lakóépületet izraeli légicsapás ért.

Szaid al-Tavil és Mohamed Szabah egy fenyegetett épület evakuálásáról tudósítottak, állítja a Hamász. Egy másik újságíró, Hisam al-Navadzsha is megsérült, és jelenleg kezelés alatt áll. Az információkat Szalama Maruf, a médiairoda vezetője küldte a CNN-nek írásban.

(CNN)

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben – közölte a szervezet hétfőn este. Stéphane Dujarric szóvivő szerint „nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni. Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek.”

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) munkatársai közül a többség palesztin, de van köztük 300 külföldi is. Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

Az UNRWA üzemelteti azokat az iskolákat is, amelyekbe az utóbbi napokban több tízezer palesztin menekült az izraeli bombázások elől. Az egyik ilyen iskolát izraeli támadás érte, de nem sebesült meg senki.

Villámcsapás és füst gomolyog egy izraeli légicsapást követően Gázában 2023. október 9-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP
Villámcsapás és füst gomolyog egy izraeli légicsapást követően Gázában 2023. október 9-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP

A nemzetközi segélyek, köztük az EU-támogatás befagyasztása iránt érdeklődő kérdésre Dujarric azzal válaszolt: az ENSZ reméli, hogy meg tudják óvni a palesztin térségekben végzett tevékenységei finanszírozását. Hozzátette, egyelőre nem világos, hogy fenyegeti-e veszély az UNRWA finanszírozását.

Az UNRWA hétfőn este arról számolt be, hogy időközben több mint 137 ezer ember keresett menedéket az ENSZ által berendezett szükségszállásokon. A palesztin menekülteket segélyező hivatal szerint ezek a szükségszállások már 90 százalékban telítve vannak, és félő, hogy a humanitárius helyzet csak rosszabbodni fog a térségben.

Az UNRWA közölte azt is, hogy több mint egy tucat létesítményét érte izraeli találat, de eddig csak anyagi károk keletkeztek. A Gázai övezetben csaknem másfél millió embert tart nyilván menekültként az ENSZ-hivatal.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!