13 ezer ENSZ-dolgozó rekedt Gázában, ők sem tudnak most elmenekülni

2023. október 10. – 05:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben – közölte a szervezet hétfőn este. Stéphane Dujarric szóvivő szerint „nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni. Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek.”

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) munkatársai közül a többség palesztin, de van köztük 300 külföldi is. Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

Az UNRWA üzemelteti azokat az iskolákat is, amelyekbe az utóbbi napokban több tízezer palesztin menekült az izraeli bombázások elől. Az egyik ilyen iskolát izraeli támadás érte, de nem sebesült meg senki.

Villámcsapás és füst gomolyog egy izraeli légicsapást követően Gázában 2023. október 9-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP
Villámcsapás és füst gomolyog egy izraeli légicsapást követően Gázában 2023. október 9-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP

A nemzetközi segélyek, köztük az EU-támogatás befagyasztása iránt érdeklődő kérdésre Dujarric azzal válaszolt: az ENSZ reméli, hogy meg tudják óvni a palesztin térségekben végzett tevékenységei finanszírozását. Hozzátette, egyelőre nem világos, hogy fenyegeti-e veszély az UNRWA finanszírozását.

Az UNRWA hétfőn este arról számolt be, hogy időközben több mint 137 ezer ember keresett menedéket az ENSZ által berendezett szükségszállásokon. A palesztin menekülteket segélyező hivatal szerint ezek a szükségszállások már 90 százalékban telítve vannak, és félő, hogy a humanitárius helyzet csak rosszabbodni fog a térségben.

Az UNRWA közölte azt is, hogy több mint egy tucat létesítményét érte izraeli találat, de eddig csak anyagi károk keletkeztek. A Gázai övezetben csaknem másfél millió embert tart nyilván menekültként az ENSZ-hivatal.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!