Ukrán titkosszolgálat: Kadirov csecsen hadúr kómában van

2023. szeptember 15. – 08:46

frissítve

Ukrán titkosszolgálat: Kadirov csecsen hadúr kómában van
Ukrán katonák nemzeti zászlót terítenek a koporsóra, amiben Szerhij Jarmolenko, Donyeck térségében megölt ukrán katonatiszt teste van. A temetési szertartást a Függetlenség terén, Kijevben tartották szeptember 14-én – Fotó: Gleb Garanics / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az USA újabb szankciókat vetett ki orosz állampolgárokra és vállalatokra.
  • Az ukrán hadsereg állítása szerint szerint elfoglaltak egy Bahmuttól délre fekvő falut, Andrijivkát.
  • Kim Dzsongun észak-koreai vezető folytatta az oroszországi útját, megtekintett egy vadászrepülőgépeket gyártó üzemet.
  • A Kreml pénteken közölte, hogy Oroszország és Észak-Korea nem írt alá semmilyen megállapodást sem katonai, sem más területen.
  • Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője egy interjúban azt mondta, a magyar kormány a történelem rossz oldalát választotta.
  • Az orosz védelmi miniszter szerint Oroszország haditengerészete egy tucatnyi újabb hajót kap az év végéig. Putyin júliusban még többet ígért 2023-ra.

Algériai látogatáson tűnt fel két hónapos távollét után Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajna elleni orosz háború korábbi főparancsnoka.

„Az Abdel-Hamíd Ben Badísz-nagymecsetet magas rangú orosz katonai küldöttség látogatta meg, amelyet a vallási ügyek igazgatója és a nagymecset imámja fogadott” – áll az Oránban készült fényképeket kísérő üzenetben.

A tábornok bézs színű civil öltözékben látható, egyenruhás orosz katonatisztek és az imám, Abu Abdallah Zebar társaságában.

Szurovikin algériai látogatásának célját nem közölték, és Moszkva sem adott ki közleményt a látogatásról. A tábornokot a Wagner orosz magán zsoldoshadsereg vezetőjéhez közel állónak tartották, és sorsáról találgatás folyt azóta, hogy a csoport kudarcba fulladt júniusi lázadása után eltűnt a közéletből.

A zsoldoshadsereg fellázadásakor Szurovikin felszólította a Wagner tagjait, hogy „álljanak le”, és térjenek vissza kaszárnyáikba, „mielőtt túl késő lesz”.

A tábornok az afganisztáni szovjet háború és a 2000-es évekbeli második csecsenföldi háború veteránja, részt vett a szíriai orosz hadjáratban is 2015-ben, ahol a szőnyegbombázós taktikája miatt az Armageddon tábornok becenevet is megkapta. Tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, akinek ő lett az egyik helyettese.

Felvette a terrorszervezetnek minősített és ezért Nagy-Britanniában betiltott szerveződések listájára az orosz Wagner zsoldoscsoportot a brit kormány.

A londoni belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a csoport az orosz állam nevében tevékenykedő, Oroszország politikai céljainak előmozdítására törekvő rosszakaratú katonai erő, amely súlyos erőszakcselekményeket követett el az ukrán hadsereg és a polgári lakosság ellen.

A tárca indoklása szerint a Wagner csoport terrorcselekmények előkészítését célzó tevékenységet is folytatott Ukrajnában és máshol megfélemlítési célból.

A brit belügyminisztérium tájékoztatója kiemeli, hogy a szervezet Ukrajnán kívül számos egyéb hadműveleti területen, köztük Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Líbiában, Mozambikban és Maliban is jelen van.

A terrorellenes törvény alapján péntektől Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít, ha valaki a Wagner csoport tagja, vagy aktívan támogatja a szerveződést. E bűncselekmények elkövetőire 14 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A törvény meghatározása szerint azok is bűncselekményt követnek el, akik nyilvánosan olyan öltözetet viselnek, vagy olyan tárgyakat – zászlókat, logókat – hordoznak látható módon, amelyek felvetik annak gyanúját, hogy az illető valamely betiltott szerveződés tagja vagy támogatója (MTI)

Mesterséges kómában tartják Ramzan Kadirov csecsen elnököt, Putyin legszorosabb szövetségesét az ukrán titkosszolgálat friss jelentése szerint, írja több nemzetközi médium, köztük a Euronews.

A meg nem erősített információ szerint Kadirov kritikus egészségi állapota nem baleset, vagy harctéri sérülés miatt alakult ki, hanem korábban szerzett betegségeinek következménye, ezt állítja Andrij Juszof, az ukrán hírszerzés képviselője.

Legutóbb márciusban szóltak arról a híradások, hogy Ramzan Kadirov egészségi állapota megromlott, akkor veseelégtelenségre hivatkozva írták ezt a lapok. A csecsen hadúr előzőleg nem volt jelen Putyin február 21-én tartott beszédén sem, pedig korábban mindig részt vett ezeken az alkalmakon. A Bild akkor arról írt, hogy egy orvos érkezett hozzá az Egyesült Arab Emírségekből, mivel Kadirov nem bízik az orosz orvosokban.

Az orosz-ukrán háború kezdeti időszakában havonta gyártott 14 ezer 155 milliméteres tüzérségi lövedék helyett havi 100 ezer darab készült majd 2025-ben, az Egyesült Államokban, jelentette ki pénteken a Pentagon fő fegyverbeszerzője, Bill LaPlante, írja a Guardian. A híradás szerint a gyártási ütem fokozása már megkezdődött, jelenleg havonta 28 ezer darabnál tart.

A fronton gyakran használt lövedéktípus előállításának ütemét azért kell fokozni, mert az ukrán csapatok folyamatos támogatása miatt a szövetségesek saját védelmi készleteiből már nem juttatható nagyobb mennyiség. Ugyanakkor a megtámadott ország védelmére és a négy hónapja tartó ellentámadás során naponta több ezer lövést adnak le a 155 milliméteres lövegekkel.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete pénteken meglátogatta a börtönben Evan Gerskovichot, a Wall Street Journal tudósítóját, akit korábban Putyin utasítására tartóztattak le, írja a Guardian.

A kémkedés vádjával előzetes letartóztatásban lévő újságíróval való találkozóra azt követően került sor, hogy Moszkva jóváhagyta az Egyesült Államok konzuli kérését, nyilatkozta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Korábbi cikkünkben részletesen olvashattak Gerskovich ügyéről, aki továbbra is tagadja a vele szemben megfogalmazott vádakat.

Észtország, Lettország és Litvánia példáját követve Finnország is megtiltotta, hogy orosz rendszámú autóval lépjék át az ország határát, írja az AP hírügynökség.

A döntés összhangban áll az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankcióinak legfrissebb értelmezésével. Elina Valtonen, a skandináv EU-tagállam külügyminisztere azt mondta, hogy a tilalom péntek éjféltől lép életbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken találkozott belarusz szövetségesével, aki felvetette, hogy Minszk csatlakozhatna Moszkva azon erőfeszítéseihez, hogy felélessze régi szövetségét Észak-Koreával.

A javaslatot Alekszandr Lukasenko elnök tette, mikor a fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban találkozott Putyinnal. Putyin azt mondta, hogy tájékoztatja Lukasenkot a szerdai, Kim Dzsongunnal folytatott megbeszéléséről is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kezet fognak találkozójukon az oroszországi Szocsiban – Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kezet fognak találkozójukon az oroszországi Szocsiban – Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / Reuters

Putyin a „legégetőbbnek” nevezett, ukrajnai háború kérdésről is beszélt közeli szövetségesével. Lukasenko közölte, hogy szívesen gondolkodnak háromoldalú együttműködésről Észak-Koreával, hozzátette: szerinte ott is lehetne találni egy kis munkát Belarusz számára.

(Guardian)

Belarusz fővárosától, Minszktől délkeletre található katonai bázisról készült műholdas felvételeken az látszik az elmúlt hetekben, hogy bontják azokat a sátrakat, amiket a Wagner-csoport meghiúsult lázadása után húztak fel.

Augusztus 23-án a Wagner zsoldoscsoport vezetői, köztük Jevgenyij Prigozsin is életüket vesztették, mikor az általuk használt magánrepülőgép eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant. A Tsel katonai bázisról július 25-én, augusztus 25-én és szeptember 9-én, a Planet Labs cég által készített képeken látszik, hogy a sátrakat fokozatosan elbontják.

Műholdfelvételen a Tsel katonai bázis szeptember 9-én – Fotó: Reuters / Planet Labs Pbc
Műholdfelvételen a Tsel katonai bázis szeptember 9-én – Fotó: Reuters / Planet Labs Pbc

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a Wagner-lázadásnak véget vető megállapodás elemeként hívta meg a zsoldoscsoportot, hogy telepedjen le az országában.

(Reuters)

A Kreml pénteken közölte, hogy Oroszország és Észak-Korea nem írt alá semmilyen megállapodást sem katonai, sem más területen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy nem volt tervben semmilyen hivatalos megállapodás aláírása.

Az észak-koreai diktátor kedden érkezett páncélvonatával Oroszországba, ahol többnapos látogatáson vesz részt. Szerdán Putyinnal is tárgyalt: az orosz állami hírügynökség beszámolója szerint az ünnepélyes köszöntőn Kim Dzsongun megköszönte, hogy Putyin meghívta Oroszországba „az elfoglaltságai ellenére”. Csütörtökön az észak koreai vezető a csúcstalálkozót övező nagy médiaérdeklődés után nagyrészt eltűnt a nyilvánosság látóteréből, de pénteken újra megjelent: egy vadászrepülőgépeket gyártó üzemet látogatott meg.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren szeptember 13-án – Fotó: Vlagyimir Szmirnov / MTI / EPA
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren szeptember 13-án – Fotó: Vlagyimir Szmirnov / MTI / EPA

Ahogy arról korábban írtunk, a találkozónak jelentős hatása lehet az orosz-ukrán háborúra.

Szeptember 6-án készült drónfelvételeken látszik, hogy mi maradt meg a Donyeck megyében található Andrijivka faluból. A Bahmuttól délre fekvő településről pénteken azt állította Ukrajna, hogy az ellenőrzése alá vonta.

Az ukrán vezérkar „részleges sikerről” számolt be a Bahmuttól szintén délre fekvő Kliscsijivka falu közelében is. Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes már csütörtökön először arról számolt be, hogy Andrijivka ukrán ellenőrzés alá került, de később azt mondta, hogy ez pontatlan, mivel a falu körül még mindig folytak a harcok.

Oroszország haditengerészete egy tucatnyi újabb hajót kap az év végéig – idézték orosz hírügynökségek a védelmi minisztert.

A miniszter a Csendes-óceáni Flotta főhadiszállására látogatott, hogy megbeszélést folytasson az Oroszország távol-keleti régiójának katonai vállalatainál végzett munka eredményeiről. Ezután Szergej Sojgu arról beszélt, hogy az orosz haditengerészet idén már két új hajóval gyarapodott, az év végéig pedig ez a szám 14-re nőhet. A TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy Sojgu azt mondta, hogy Moszkva új atom-tengeralattjárókat is gyárt.

Az idénre ígért hadihajók száma egyébként folyton csökken Oroszországban: Putyin júliusban még azt mondta, hogy a haditengerészetet még 2023-ban 30 új hajóval erősítik. Az orosz védelmi miniszter arra nem tért ki, hogy mi annak az oka, hogy két hónappal későbbre ez a szám megfeleződött.

(TASZSZ, Sky News)

„Azt mondanám, a magyar kormány Orbán Viktor vezetésével a történelem rossz oldalát választotta Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agressziója tekintetében” – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a Moszkva elleni szankciók működnek. (444.hu)

Szeptember 13-án a kora reggeli órákban több rakéta csapódott be az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli haditengerészeti bázisán található Szevmorzavod hajógyárba. A támadás további részleteit közölte napi jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A jelentés szerint a Minszk elnevezésű partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót érte találat, miközben a szárazdokkokban karbantartáson voltak. Annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium jelentéktelennek próbálja beállítani a hajók sérülését, egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy

a Minszk szinte biztosan megsemmisült, míg a Rosztov valószínűleg súlyos károkat szenvedett.

A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tengeralattjárók üzemképessé tétele sok évet vehet igénybe, és több százmillió dollárba kerülhetnek. Emellett arra is esély van, hogy a roncsok eltávolítása miatt a szárazdokkok hosszú hónapokig nem lesznek használhatók. Ez jelentős kihívás elé állíthatja a tengeri flotta karbantartását.

Ukrajna egyébként brit rakétákat használt a megszállt Szevasztopol kikötője és az ott állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta elleni jelentős támadásban. Az ukránok is azt állították, hogy a támadásban egy orosz dokkhajó és egy orosz tengeralattjáró is megsérült – ez lehet a háború orosz haditengerészeti célpontok elleni legnagyobb csapása. Ukrajna megerősítette, hogy megtámadták a kikötőt, de hivatalosan nem közölte, hogyan.

Az ukrán hadsereg pénteken hajnalban közölte, hogy csapatai elfoglaltak egy falut Bahmut közelében. A keleti város májusban orosz kézre került, miután több hónapig ostromolták.

Az ukránok beszámolójukban azt állítják, hogy az orosz fél jelentős veszteségeket és felszerelésveszteséget szenvedett, míg az ukrán csapatoknak sikerült bebiztosítaniuk néhány területet.

„A műveletek során elfoglaltuk a Donyecki területen található Andrijivkát”

– közölte a vezérkar. Andrijivka falu Bahmuttól délre fekszik, emellett a vezérkar „részleges sikerről” számolt be a Bahmuttól szintén délre fekvő Kliscsijivka falu közelében is. Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes csütörtökön először arról számolt be, hogy Andrijivka ukrán ellenőrzés alá került, de később azt mondta, hogy ez pontatlan, mivel a falu körül még mindig folynak a harcok.

A három hónapja tartó ellentámadásban Ukrajna lassú, folyamatos előrehaladásról számolt be a megerősödött orosz állások ellen. Volodimir Zelenszkij elnök és más tisztviselők elutasították a nyugati kritikusokat, akik szerint az offenzíva túl lassú, és stratégiai hibák akadályozzák.

(Reuters)

Kim Dzsongun péntek reggel megérkezett a távol-keleti Komszomolszk-on-Amur városába, hogy bejárjon egy orosz vadászrepülőgépeket gyártó üzemet.

A gyárbejárás része az észak-koreai diktátor többnapos oroszországi látogatásának. Kim Dzsongun szerdán tárgyalt Vlagyimir Putyinnal is: ezen az egyeztetésen vélhetően egy lehetséges fegyverüzletről is szó volt.

Az észak koreai vezető a csúcstalálkozót övező nagy médiaérdeklődés után nagyrészt eltűnt a nyilvánosság látóteréből, de a RIA orosz hírügynökség által közzétett felvételeken látható, amint páncélozott vonata a Komszomolszk-na-Amur állomásra érkezik, ahol orosz tisztviselők várták.

Kim Dzsongun egy repülőgépgyártó üzemet látogat meg az Oroszországban szeptember 15-én – Fotó: Reuters / Oroszország kormánya
Kim Dzsongun egy repülőgépgyártó üzemet látogat meg az Oroszországban szeptember 15-én – Fotó: Reuters / Oroszország kormánya

(Sky News)

Az amerikai kormány újabb szankciókat hozott orosz állampolgárok és üzleti érdekeltségek szemben. A külügyminisztérium közleménye szerint összesen 150 személlyel és szervezettel szemben hoztak újabb büntetőintézkedéseket. A szankciók pontosabb indoka a már életben lévő intézkedések megsértése és megkerülése, ami hozzájárul Oroszország képességének fenntartásához a háború folytatásához – áll a közleményben. Az elrendelt intézkedések 70 személy és szervezet esetében az orosz energiaszektor termelési és exportképességeit, az orosz fémipart, valamint a bányászati szektort érintik.

A külügyminisztérium szankcióinak célpontjai között szerepel az orosz hírszerzés egy tisztje, valamint egy grúz-orosz állampolgárságú üzletember, aki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal együttműködve „hamis társadalmi és politikai befolyást fejtett ki” Grúziában orosz érdekeket követve. Szintén szankcionáltak az orosz fegyvergyártásban és -javításban működő szervezeteket, és egy olyan személyt, aki segítséget nyújtott lőszerszállítások létrejöttében Észak-Koreából Oroszországba.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a külügyminisztérium szankcióihoz illeszkedve, mintegy 100 esetben döntött gazdasági lépésekről, ezek között vagyonon befagyasztásáról. Az intézkedések célpontjai között szerepel a Wagner orosz katonai magánvállalat egy tisztviselője, mert elősegítette a cég tevékenységét a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az amerikai álláspont szerint a Wagner-csoport részt vett a július 30-i, alkotmányról szóló népszavazás lebonyolításában, ami aláássa a demokráciát az afrikai országban.

(MTI)

A csütörtöki eseményeket itt tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!