Tavaly ilyenkor egy orosz gép kis híján lelőtt egy brit gépet, mert a pilóta félreértette a parancsot

2023. szeptember 14. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz pilóta megkísérelte lelőni a brit királyi légierő (Royal Air Force – RAF) egyik gépét, miután azt hitte, hogy engedélyt kapott erre. Az incidens még tavaly szeptemberben történt, de most számolt be róla a BBC.

Moszkva akkori magyarázata szerint műszaki hiba történt, a britek hivatalosan elfogadták ezt a verziót. Most azonban három magas rangú forrás is azt állítja a lehallgatott orosz kommunikáció alapján, hogy a valóság teljesen más, mint a kölcsönösen elfogadott, szűkszavú tájékoztatás.

A RAF gépe a Fekete-tenger fölött, a nemzetközi légtérben hajtott végre megfigyelési feladatokat tavaly szeptember 29-én. A lehallgatott kommunikációból kiderült: az egyik orosz pilóta azt hitte, hogy az orosz földi állomásról érkező kétértelmű parancs alapján engedélyt kapott a brit repülőgép célba vételére. Társa azonban pontosan tudta, hogy erről szó sincs, az első rakéta kilövésekor tiltakozott, és szidta a parancsot félreértő pilótát. Ő ennek ellenére megkísérelt egy újabb támadást, de ez a rakéta nemes egyszerűséggel leesett a gép szárnyáról, ami a fegyver meghibásodására is utalhat, de az is elképzelhető, hogy a műveletet megszakították.

Az új fejleményekre reagálva a brit védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, „mindig is az volt a szándékunk, hogy megvédjük műveleteink biztonságát, elkerüljük a fölösleges eszkalációt, valamint tájékoztassuk a közvéleményt és a nemzetközi közösséget”. (BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!