Ezt lehet tudni eddig a Putyin-Kim Dzsongun találkozó előtt

2023. szeptember 12. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető az orosz fél meghívására Oroszországba érkezett kedden, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon. A találkozónak jelentős hatása lehet az orosz-ukrán háborúra. Az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a felek valószínűleg egy lehetséges fegyverüzlet megkötéséről tárgyalnak majd, Moszkva ugyanis újabb partnereket keres ehhez – írja a CNN.

Az észak-koreai vezető erősen páncélozott magánvonattal érkezett az országba. Küldöttségében ott van Észak-Korea néhány vezető katonai és politikai vezetője – köztük Csö Szonhui külügyminiszter és Ri Pjongcsol, akit az Egyesült Államok és az ENSZ szankciókkal sújtott az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramok vezetésében játszott szerepe miatt. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz állami média szerint részt vesz a Putyin és Kim közötti megbeszéléseken – bár az nem világos, hogy ezek mikor és hol kezdődnek.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa már a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország és Észak-Korea aktívan tárgyalásokat folytat egy olyan lehetséges megállapodásról, amelyben Moszkva számára fegyvereket biztosítatának az Ukrajna elleni háborújához.

Közben az Oroszország távol-keleti részén, Vlagyivosztokban tartott gazdasági fórumon Putyin az ukrajnai teljes körű inváziójával kapcsolatban több kérdésről is beszélt – köztük a háború befejezését célzó béketárgyalások lehetőségéről. Tavaly az ukrán elnök aláírt egy rendeletet, amelyben „lehetetlennek” nyilvánította a Putyinnal való tárgyalások lehetőségét. Kedden Putyin azt mondta, hogy Zelenszkijnek vissza kell vonnia a rendeletet, ha a háborút tárgyalások útján akarják befejezni.

Putyin emellett javaslattervezetet nyújtott be arról, hogy Oroszország és az illegálisan elcsatolt ukrán területek számára jelöljék ki „az újraegyesítés napját”. A tervezet azt javasolja, hogy ez a nap szeptember 30-ra essen – akkorra, amikor Putyin 2022-ben kihirdette, hogy Moszkva négy ukrán régiót ismer el orosz területnek.

Putyin emellett a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított büntetőeljárásokat „egy politikai rivális politikai okokból történő üldözésének” nevezte. Szerinte a Trump ellen indított ügyek „jót tesznek” Oroszországnak, mert megmutatják „az amerikai rendszer rothadtságát, amely nem tehet úgy, mintha másokat demokráciára tanítana”. Kritikái azután hangzottak el, hogy vezető amerikai és európai tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Putyin „megpróbál kitartani” a 2024-es választásokig, bízva Joe Biden amerikai elnök bukásában, és abban, hogy így majd mérséklődik az USA támogatása Ukrajna felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!