Putyin szerint addig nincs esély béketárgyalásra, amíg Oroszország ukrán ellentámadással néz szembe

2023. szeptember 12. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a nyár eleje óta tartó ukrán ellentámadása eddig kudarcot vallott, állítása szerint az ukrán hadsereg súlyos, 71 ezer fős veszteséget szenvedett el a támadásokban. Putyin a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon arról is beszélt, hogy elhúzódó háborúra számít Ukrajnában, mert szerinte Kijev bármilyen tűzszünetet kihasználna az újrafegyverkezésre. Az orosz elnök azt mondta, hogy Ukrajna az ellenségeskedések esetleges beszüntetését arra használná fel, hogy „feltöltse erőforrásait és helyreállítsa fegyveres erőinek harcképességét”.

Putyin azt is mondta, hogy sok potenciális közvetítő megkérdezte tőle, hogy Oroszország kész-e a harcok beszüntetésére, de erre azt felelte, hogy „Oroszország ezt aligha tudná megtenni, amikor ukrán ellentámadással néz szembe”. Ahhoz, hogy esély legyen a tárgyalásokra, Putyin szerint Ukrajnának először is fel kellene oldania a béketárgyalások önmaga által elrendelt jogi tilalmát, „és meg kellene magyarázniuk, hogy mit akarnak”. „Aztán majd meglátjuk” – tette hozzá az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban 2023. szeptember 12-én – Fotó: Mikhail Metzel / AFP
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban 2023. szeptember 12-én – Fotó: Mikhail Metzel / AFP

Putyin szerint bűncselekmény a Nyugat azon döntése, hogy kazettás lőszereket és szegényített uránt tartalmazó lövedékeket szállítanak Ukrajnának. Úgy véli, az ilyen szállítmányok meghosszabbíthatják a háborút, de nem változtatják meg annak végkimenetelét. Ugyancsak bírálta az F–16-os repülőgépek, valamint a nagy hatótávolságú ATACMS rakétarendszerek Ukrajnában való szállítását.

Putyin szóba hozta a jövő évi amerikai elnökválasztást is. Szerinte a Donald Trump ellen folyó eljárások politikai indíttatásúak, „és az amerikai politikai rendszer rothadtságát mutatják”. Ugyanakkor azt is kijelentette, bárki is lesz a következő amerikai elnök, Washington továbbra is ellenségként fog tekinteni Oroszországra. „Az amerikai külpolitikában nem lesz alapvető változás az orosz irányvonalban, függetlenül attól, hogy kit választanak elnökké” – mondta.

Az orosz elnök szerint a Nyugat megpróbálja elriasztani Kínát attól, hogy szoros kapcsolatokat ápoljon Oroszországgal, „de ezek a kísérletek kudarcot vallottak, mivel a Pekinggel való kapcsolatok soha nem látott szinten vannak” – tette hozzá.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!