Putyin és Kim Dzsongun puskát ajándékozott egymásnak a találkozón

2023. szeptember 14. – 08:59

frissítve

Putyin és Kim Dzsongun puskát ajándékozott egymásnak a találkozón
Az Ukrán Nemzeti Gárda katonái állnak egy óvóhelyen a frontvonalon Zaporizzsja térségében 2023. szeptember 13-án – Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsongun meghívását, hogy „egy alkalmas időpontban” látogasson el Észak-Koreába.
  • Putyin és Kim Dzsongun puskát ajándékozott egymásnak a találkozójukon. A tájékoztatás szerint Putyin „a mi gyártásunkból származó, kiváló minőségű” puskát adott [Kimnek]. Cserébe ő is kapott egy észak-koreai gyártmányú puskát.
  • Ukrán drónokat semmisített meg az orosz hadsereg két dél-oroszországi régióban, jelentette a helyi média.
  • Egy évvel ezelőtt egy orosz pilóta megkísérelte lelőni a brit királyi légierő (Royal Air Force – RAF) egyik gépét, miután azt hitte, hogy engedélyt kapott erre. Az esetről a BBC most számolt be.
  • Tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyinnal, így pénteken Oroszországba utazik Alekszandr Lukasenko belarusz elnök.
  • Joe Biden amerikai elnök várhatóan a jövő héten találkozik Volodimir Zelenszkijjel a Fehér Házban – közölte egy amerikai tisztségviselő.

Ukrajna azt várja az EU-tól, hogy pénteken feloldja az ukrán gabonára vonatkozó korlátozásokat – közölte a külügyminiszter X-oldalán.

Dmitro Kuleba azt írta közösségi oldalán, hogy Ukrajna azt várja el, hogy az Európai Bizottság „tartsa be a szavát”, és péntekig, a korlátozások lejártáig oldja fel az ukrán gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat.

Péntekig kellene rendezni az ukrán mezőgazdasági termékek helyzetét: lejár ugyanis egy olyan uniós kivétel, amellyel néhány hónapja legalizálták a több ország, köztük Magyarország által áprilisban egyoldalúan bevezetett importtilalmak egy részét. Az egyre durvuló vitáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ukrajna 24 óra alatt közel száz alkalommal lőtte az oroszországi Belgorod régiót – közölte a régió kormányzója.

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában csaknem száz alkalommal lőtte az oroszországi Belgorodi területet – közölte csütörtökön Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. A kormányzó állítása szerint az ukrán erők tüzérségi lövedékeket, valamint drónokról indított lőszereket lőttek ki a régió több településére. Gladkov hozzátette, hogy se áldozatokról, se nagyobb károkról nem érkezett jelentés.

A belgorodi régió az orosz–ukrán határon fekszik. Oroszország nem először vádolja Ukrajnát támadással a térségben. A regionális vezetők az év elején már beszámoltak támadásokról a határ menti régióban. Júniusban pedig civil halálos áldozatok is voltak, mikor az ukránokkal szimpatizáló, Putyin-ellenes orosz milícia, a Szabadságot Oroszországnak Légió hajtott végre rajtaütéseket.

(CNN)

Joe Biden amerikai elnök várhatóan a jövő héten találkozik Volodimir Zelenszkijjel a Fehér Házban – közölte egy amerikai tisztségviselő.

A két vezető találkozójára várhatóan az ENSZ közgyűlése után kerül sor. Zelenszkij legutóbb tavaly decemberben látogatott az Egyesült Államokba, ahol Biden elnökkel találkoztak. Idén februárban pedig az amerikai elnök látogatott váratlanul Kijevbe.

A látogatás során – amely a háború kezdete óta az első hivatalos, Ukrajnán kívüli útja volt Zelenszkijnek –, az amerikai kongresszus előtt is beszélt. Azt mondta, hogy az USA és Ukrajna „szövetségesek ebben a harcban”, és hogy „a következő év fordulópont lesz”.

(Reuters)

Románia további repülési korlátozásokat vezetett be légterének Ukrajnával határos részein – közölte csütörtökön a védelmi minisztérium.

A román védelmi minisztérium szerint erre azután van szükség, hogy szerdán egy újabb, vélhetően lezuhant drón darabjait találták meg a NATO-tagállam Románia területén. Ukrajna szerdán közölte, hogy a támadás a Dunán Romániával szemben fekvő Reni és Izmail kikötőit érte, megrongálva a gabonaszállítmányok tárolására használt raktárakat, olajtároló tartályokat és közigazgatási épületeket.

A szerdai eset miatt Bukarest bekérette az orosz nagykövetet is.

A támadások a környéken július közepe óta fokozódnak: Moszkva ekkor mondta fel azt a megállapodását, amely feloldotta Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek de facto orosz blokádját. Az egyezmény felmondásával megnövelték a biztonsági kockázatokat a NATO számára, amelynek tagjai kölcsönös védelmi kötelezettséget vállaltak.

(Guardian)

Két orosz Tu-95MS stratégiai bombázó hajtott végre gyakorlatot a Barents-tenger és a Norvég-tenger semleges vizei felett – jelentették orosz hírügynökségek a védelmi minisztériumra hivatkozva.

A minisztérium szerint minden tervszerűen zajlott. Nem ez az első alkalom, hogy Oroszország stratégiai bombázó gépeket küld a semleges vizekre: a múlt hónapban két orosz stratégiai rakétahordozót küldtek a térségbe. Az orosz minisztérium akkor is azt mondta, hogy a repülőgépek a nemzetközi szabályoknak megfelelően hajtották végre repülésüket.

Azonban az orosz repülőgépek rendszeres repülései semleges vizek felett katonai és politikai szempontból egyaránt jelentősek. Katonai szempontból lehetővé teszi , hogy Oroszország fenntartsa műveleti képességét és hírszerzési információkat gyűjtsön. Politikai szempontból pedig az ilyen repülések feszültségekhez vezethetnek a nyugati országokkal.

(Sky News)

Oroszország nemkívánatos személynek minősítette a moszkvai amerikai nagykövetség két alkalmazottját – jelentette be az orosz külügyminisztérium. Lynne Tracy, az Egyesült Államok moszkvai diplomáciai képviseletének vezetője „kemény tiltakozás keretében” egy hivatalos jegyzéket kapott az oroszoktól:

Jeffrey Sillin, az amerikai nagykövetség első titkára és David Bernstein, a nagykövetség második titkára diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett.

Mindkettő diplomatának hét napon belül el kell hagynia Oroszországot. A kiutasítást azzal indokolták, hogy a két diplomata kapcsolatot tartott fenn az „orosz nemzetbiztonságnak ártó”, fizetett tevékenységgel vádolt Robert Sonovval, az amerikai konzulátus korábbi alkalmazottjával. Az oroszok felszólították az amerikaiakat, hogy vonják le a következtetéseket és tartózkodjanak a „konfrontatív lépésektől”.

Robert Sonov több mint 25 éven át a vlagyivosztoki amerikai főkonzulátus alkalmazottja volt, miután az orosz kormány 2021-ben felszólította a képviseletet a helyi alkalmazottak elbocsátására. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta meg májusban Sonovot, hogy információt gyűjtött a moszkvai amerikai nagykövetségnek.

(MTI, Reuters)

Fegyvert cserélt szerdai találkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető – jelentette be a Kreml csütörtökön. A tájékoztatás szerint Putyin „a mi gyártásunkból származó, kiváló minőségű puskát adott [Kimnek]. Cserébe ő is kapott egy észak-koreai gyártmányú puskát” – mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Putyin emellett „egy olyan űrruhából származó kesztyűt adott Kimnek, amely már többször járt az űrben”.

Kim Dzsongun oroszországi találkozójukon meghívta Putyint Észak-Koreába, és Putyin elfogadta a meghívást – jelentette csütörtökön a KCNA phenjani állami média. Közben Dél-Korea kilátásba helyezte, hogy amennyiben Oroszország és Észak-Korea fegyvermegállapodás köt, úgy válaszlépéseken kezdenek majd gondolkodni. (Guardian)

Az ukrán korrupcióellenes bíróság letartóztatta Makszim Sztepanov volt egészségügyi minisztert, írja a SkyNews ukrán sajtóhírek alapján. Sztepanovot távollétében tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy több mint 450 millió hrivnyát (4,2 milliárd forint) sikkasztott el, amíg az állami tulajdonú „Ukrán Nyomda” élén állt.

Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatala még az év elején jelentette be, hogy vizsgálatot indított Sztepanov ellen, aki egyébként még a koronavírus-járvány idején volt Ukrajna egészségügyi minisztere, de a válság kezelése miatt leváltották.

(SkyNews)

Ha Észak-Korea és Oroszország között fegyverüzlet jön létre, válaszlépéseket vesz majd fontolra Dél-Korea – írta meg a Yonhap dél-koreai hírügynökség Lim Soo-suk minisztériumi szóvivőre hivatkozva. A szóvivő azt mondta, hogy egy ilyen üzlet megszegné az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és ha sor kerülne rá, Szöul konzultálna az Egyesült Államokkal és más partnerekkel.

„Ha vannak olyan akciók, amelyek nyíltan megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és jelentős fenyegetést jelentenek biztonságunkra nézve, határozottan figyelmeztetni fogunk ellenük, és megfontoljuk a válaszlépéseket” – idézték.

Azt is mondta, hogy egy Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun közötti fegyverüzlet „nagyon negatív hatással” lenne a Dél-Korea és Oroszország közötti kapcsolatokra. Kim Dzsongun és Putyin a napokban találkoztak Ororszországban. (Sky News)

Az Egyesült Államok 1,25 milliárd dollárt (kb. 448 milliárd forintot) ad Kijevnek a Világbank PEACE (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance) in Ukraine projektjének részeként. Az ukrán pénzügyminisztérium közölte, hogy a pénzt a kiszolgáltatott csoportok, valamint az alapvető közszolgáltatások fenntartásán dolgozók megsegítésére fordítják.

A PEACE (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance) in Ukraine kezdeményezést a Világbank indította el, miután Oroszország több mint 18 hónappal ezelőtt megszállta Ukrajnát. (Sky News)

Tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyinnal, így pénteken Oroszországba utazik Alekszandr Lukasenko belarusz elnök – jelentette a Reuters a Belta fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Belarusz és Oroszország között szoros a kapcsolat: Putyin és a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenko júliusban közölték, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereinek egy részét már Belaruszba költöztette, miután ezen tervüket már márciusban bejelentették.

Ismét bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját, miután Tulcea megyében újabb, az orosz hadsereg által Ukrajnában használt drónokéhoz hasonló dróndarabokat találtak – írja a külügyminisztérium szerda esti közleménye alapján az Agerpres.

Egy lezuhant orosz drón által ütött kráter a romániai Plauru közelében – Fotó: Mihai Barbu / AFP
Egy lezuhant orosz drón által ütött kráter a romániai Plauru közelében – Fotó: Mihai Barbu / AFP

„Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette határozott tiltakozását Románia légterének újabb megsértése ellen, és felszólította az orosz felet, hogy azonnal hagyjon fel az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal, beleértve a Romániával közös határon lévőket is. Egyúttal kérte a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását, beleértve Románia légterének sérthetetlenségét is” – olvasható a közleményben. (Transtelex)

Egy orosz pilóta megkísérelte lelőni a brit királyi légierő (Royal Air Force – RAF) egyik gépét, miután azt hitte, hogy engedélyt kapott erre. Az incidens még tavaly szeptemberben történt, de most számolt be róla a BBC.

Moszkva akkori magyarázata szerint műszaki hiba történt, a britek hivatalosan elfogadták ezt a verziót. Most azonban három magas rangú forrás is azt állítja a lehallgatott orosz kommunikáció alapján, hogy a valóság teljesen más, mint a kölcsönösen elfogadott, szűkszavú tájékoztatás.

A RAF gépe a Fekete-tenger fölött, a nemzetközi légtérben hajtott végre megfigyelési feladatokat tavaly szeptember 29-én. A lehallgatott kommunikációból kiderült: az egyik orosz pilóta azt hitte, hogy az orosz földi állomásról érkező kétértelmű parancs alapján engedélyt kapott a brit repülőgép célba vételére. Társa azonban pontosan tudta, hogy erről szó sincs, az első rakéta kilövésekor tiltakozott, és szidta a parancsot félreértő pilótát. Ő ennek ellenére megkísérelt egy újabb támadást, de ez a rakéta nemes egyszerűséggel leesett a gép szárnyáról, ami a fegyver meghibásodására is utalhat, de az is elképzelhető, hogy a műveletet megszakították.

Az új fejleményekre reagálva a brit védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, „mindig is az volt a szándékunk, hogy megvédjük műveleteink biztonságát, elkerüljük a fölösleges eszkalációt, valamint tájékoztassuk a közvéleményt és a nemzetközi közösséget”. (BBC)

Orosz lövedékek öltek meg egy hatéves fiút Herszon régióban, Novodmitrivka településen, jelentette a helyi ügyészség. A támadásban további négy ember megsérült. A dnyipropetrovszki régióban fekvő Nikopolban egy lezuhant drón okozott károkat egy házban. Az ukrán légierő állítása szerint az Oroszországból érkező huszonkét drónból tizenhetet megsemmisítettek. (Guardian)

Ukrán drónokat semmisített meg az orosz hadsereg két dél-oroszországi régióban, jelentette a helyi média. Orosz hírügynökségek helyi tisztviselőkre és a védelmi minisztériumra hivatkozva azt közölték, hogy öt drónt lőttek le a Brjanszki terület, egyet pedig a Belgorodi terület fölött. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés. (Guardian)

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsongun meghívását, hogy „egy alkalmas időpontban” látogasson el Észak-Koreába. Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsongun szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban. Megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében „a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával” szemben.

Kim Dzsongun az orosz elnök által az üdvözlésére rendezett fogadás végén észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint az orosz elnök számára „alkalmas időpontban”. Putyin a KCNA közlése szerint „örömmel elfogadta” a meghívást.

Kim Dzsongun és Vlagyimír Putyin a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án – Fotó: KCNA / KNS / AFP
Kim Dzsongun és Vlagyimír Putyin a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án – Fotó: KCNA / KNS / AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt közölte, hogy egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása. (MTI / KCNA / TASZSZ)

  • Ukrán rakétatámadás ért egy szevasztopoli kikötői létesítményt szerda éjszaka.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető a kelet-oroszországi vosztocsniji űrközpontban találkozott egymással.
  • Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül.
  • Orosz rendszámú járművek mostantól nem léphetik át a balti országok határait.
  • Újabb drón darabjait találhatták meg Romániában.
  • Az Európai Unió hat hónappal meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!