Oroszország kiutasított két amerikai diplomatát

2023. szeptember 14. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nemkívánatos személynek minősítette a moszkvai amerikai nagykövetség két alkalmazottját – jelentette be az orosz külügyminisztérium. Lynne Tracy, az Egyesült Államok moszkvai diplomáciai képviseletének vezetője „kemény tiltakozás keretében” egy hivatalos jegyzéket kapott az oroszoktól:

Jeffrey Sillin, az amerikai nagykövetség első titkára és David Bernstein, a nagykövetség második titkára diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett.

Mindkettő diplomatának hét napon belül el kell hagynia Oroszországot. A kiutasítást azzal indokolták, hogy a két diplomata kapcsolatot tartott fenn az „orosz nemzetbiztonságnak ártó”, fizetett tevékenységgel vádolt Robert Sonovval, az amerikai konzulátus korábbi alkalmazottjával. Az oroszok felszólították az amerikaiakat, hogy vonják le a következtetéseket és tartózkodjanak a „konfrontatív lépésektől”.

Robert Sonov több mint 25 éven át a vlagyivosztoki amerikai főkonzulátus alkalmazottja volt, miután az orosz kormány 2021-ben felszólította a képviseletet a helyi alkalmazottak elbocsátására. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta meg májusban Sonovot, hogy információt gyűjtött a moszkvai amerikai nagykövetségnek.

(MTI, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!