Véget ért Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun találkozója

2023. szeptember 13. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint délután egykor véget ért a találkozó Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun között – jelentette az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ. Az orosz elnök és az észak-korei vezető összesen közel öt órán keresztül tárgyaltak. A két ország delegációi moszkvai idő szerint reggel nyolc után ültek a tárgyalóasztalhoz, majd Putyin és Kim Dzsongun négyszemközt is beszéltek egymással.

A jelentések szerint az észak-koreai diktátor már el is hagyta a vosztocsniji űrközpontot, ahol a találkozót tartották. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov már korábban megerősítette, hogy a találkozó végén a felek semmilyen közös nyilatkozatot nem fognak aláírni, ezért egyelőre csak a találkozón adott nyilatkozatok alapján lehet következtetni arra, hogy miről esett szó közöttük:

  • Köszöntő beszédében Putyin úgy fogalmazott, „Természetesen beszélnünk kell a gazdasági együttműködés lehetőségeiről és a humanitárius jellegű kérdésekről is. Rengeteg kérdésünk van”.
  • Amikor arról kérdezték Putyint, hogy a katonai-technikai együttműködés napirenden lesz-e a megbeszélésen, az orosz elnök azt válaszolta: „Minden kérdésről beszélni fogunk. Van rá időnk”.
  • Amikor pedig arról kérdezték, Oroszország segítene-e Észak-Koreának saját műholdak és rakéták indításában, Putyin így válaszolt: „Pontosan ezért jöttünk ide”.
  • Amikor arról kérdezték, miről fog szólni a két vezető négyszemközti megbeszélése, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta: „a két ország közötti kapcsolatok teljes skálájáról, ami magában foglalja az érzékeny területeket is, mint például a katonai interakció”. Azt is hozzátette, hogy minden együttműködés a két ország között a két ország lakóinak jólétét szolgálja, és senki ellen nem irányul, ezért nem is tartozik harmadik félre.
  • A két ország delegációja közötti megbeszélések Putyin szerint a „gazdasági együttműködésre, humanitárius kérdésekre és a térségben kialakult helyzetre” összpontosítottak.
  • Kim úgy fogalmazott, „sok olyan téma van”, amelyekben a két ország együttműködhet. Az észak-koreai vezető dicsérte Oroszországot, amiért „szuverenitásának és biztonságának védelmében kiállt a hegemón erőkkel szemben”, és hozzátette, hogy „teljesen és feltétel nélküli támogatja Oroszország minden válaszlépését”. Azt is hangsúlyozta, hogy egészen biztos abban, hogy Oroszország győzni fog „a gonosszal szemben”.
  • „Putyin elvtárssal alaposan megvitattuk a Koreai-félszigeten és Európában kialakult katonai-politikai helyzetet, és kielégítő konszenzusra jutottunk a stratégiai és taktikai együttműködés további erősítésében” – nyilatkozta a találkozó után Kim Dzsongun. Hozzátette, hogy a találkozó „a baráti orosz-koreai kapcsolatok stratégiai együttműködéssé alakítását szolgálja”.
  • „Az elnökkel hosszú időn keresztül stabil és jövőbe mutató koreai-orosz kapcsolatokat fogunk kiépíteni, és ezek alapján mindkét országban ösztönözni fogjuk az erős állam kiépítését és a valódi nemzetközi igazságszolgáltatás megvalósítását” – közölte Kim Dzsongun.
Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrközpontban 2023. szeptember 13-án – Fotó: Vlagyimir Smirnov / Sputnik / Reuters
Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrközpontban 2023. szeptember 13-án – Fotó: Vlagyimir Smirnov / Sputnik / Reuters

(TASZSZ, RIA, CNN, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!