Lengyel elnök: Oroszország taktikai atomfegyvereket szállít Belaruszba

2023. augusztus 22. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Andrzej Duda lengyel elnök szerint Oroszország jelenleg is azon dolgozik, hogy rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket a lengyelekkel is szomszédos Belaruszba szállítson át.

Duda szerint a lépés az egész régió és a NATO biztonsági struktúráját is megváltoztathatja majd. A portugál elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján a lengyel elnök arról beszélt, hogy Putyin elkezdte végrehajtani, amit korábbi nyilatkozataiban már ígért, és megállás nélkül helyezi át a taktikai atomfegyvereket Belarusz területére.

Putyin és a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenko az előző hónapban közölte, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereinek egy részét már Belaruszba költöztette, miután ezen tervüket már márciusban bejelentették.

A NATO főtitkára korábban veszélyesnek és vakmerőnek minősítette Moszkva atomfegyverekkel kapcsolatos retorikáját. Jens Stoltenberg júliusban még arról beszélt, hogy a katonai szövetség egyelőre nem tapasztalta, hogy Oroszország változtatott volna nukleáris fegyverekre vonatkozó hozzáállásán.

Andrzej Duda lengyel elnök fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnököt a varsói elnöki rezidencián – Fotó: Piotr Nowak / MTI / EPA
Andrzej Duda lengyel elnök fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnököt a varsói elnöki rezidencián – Fotó: Piotr Nowak / MTI / EPA

A taktikai atomfegyvereket harctéri használatra tervezték, rövid hatótávolsággal rendelkeznek.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!