Putyin felszólította a kormányt és a központi bankot, hogy tartsák kordában az inflációt

2023. augusztus 22. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin keddi beszédében kijelentette, hogy Oroszországban az inflációs kockázat növekszik, majd felszólította a kormányt és a központi bankot, hogy tartsák ellenőrzés alatt a helyzetet. Arról is beszélt, hogy országa előtt nagy gazdasági lehetőségek állnak.

Az orosz elnök a megoldandó feladatokat összetettségük miatt „kivételesnek” nevezte. Szerinte a helyzet továbbra is stabil, de ébernek kell maradni – utalt ezzel a gazdasági helyzetre is. Oroszországban a 2022-es két számjegyű infláció után tavasszal lassult az áremelkedés üteme, de az infláció a központi bank célértéke felett van.

Putyin azt mondta, hogy a költségvetés az előrejelzések szerint július és szeptember között többletet mutat majd. „Az év egészét tekintve a kiadások és a bevételek közötti többlet a tervezett szinten – a GDP 2 százaléka – lesz” – mondta. Az orosz jegybank igazgatótanácsa előző heti rendkívüli ülésén 350 bázisponttal, évi 12 százalékra emelte az irányadó kamatot, remélve, hogy így sikerül csökkenteni az inflációt.

A rubel árfolyama a közelmúltban jelentősen csökkent a főbb devizákkal szemben. Az orosz jegybank többször is megjegyezte, hogy az árfolyam-alakulás dinamikája nem kockáztatja a pénzügyi stabilitást.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!