Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba

2023. március 25. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország megállapodást kötött Belarusszal, hogy taktikai atomfegyvereket telepítenek Belarusz területére – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztatott európai szövetségesei területén.

Putyin egyértelművé tette, hogy Oroszország nem ad át taktikai atomfegyvereket Belarusznak. „Alapvetően ugyanazt tesszük, amit ők (az USA) már évtizedek óta. Bizonyos országokban rendelkeznek taktikai atomfegyverekkel, és hordozókat készítenek elő, és kiképzik a saját személyzetüket” – mondta az orosz elnök.

Putyin azt is mondta, Alekszandr Lukasenko belarusz elnök már régóta felvetette a taktikai atomfegyverek állomásoztatásának lehetőségét. „Megállapodtunk Lukasenkóval, hogy taktikai atomfegyvereket helyezünk el Belaruszban anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó-szerződést” – mondta az orosz elnök. Hozzátette: már tíz, taktikai nukleáris fegyverek szállítására alkalmas repülőgépet telepítettek Belaruszba.

Az orosz elnök elmondta, hogy Oroszország átadta Belarusznak az Iszkander típusú rakétarendszert is. „Ez is hordozója lehet a taktikai nukleáris fegyvereknek. Április 3-tól megkezdjük a személyzet kiképzését, július 1-jén pedig befejezzük a taktikai nukleáris fegyverek speciális tárolójának építését Belaruszban” – mondta Putyin a Pavel Zarubin újságírónak adott interjújában.

Putyin emellett ígéretet tett arra, hogy Oroszország a következő három évben több mint 1600 harckocsit fog gyártani vagy korszerűsíteni. „A háborús uszítók 420 vagy 440 harckocsit terveznek Ukrajnába küldeni. Ez idő alatt mi több mint 1600-at fogunk gyártani vagy korszerűsíteni. Az orosz hadsereg harckocsijainak összlétszáma háromszorosa lesz az Ukrán Fegyveres Erők harckocsijainak. Sőt, több mint háromszorosa. A repülőgépekről még csak nem is beszélve. Ott tízszeres a különbség” – mondta az orosz elnök.

A hadászati (stratégiai) és harcászati (taktikai) atomfegyverek közötti különbségről ebben a cikkben írtunk részletesen. Röviden összefoglalva: a nagy hatóerejű stratégiai atombombákat a hátországban található stratégiai célpontok – például katonai támaszpontok, főhadiszállások – ellen vetik be, hogy harcképtelenné tegyék, vagy megadásra kényszerítsék az ellenfelet. A kisebb hatóerejű harcászati atombombákat ezzel szemben a hagyományos rakétákhoz és bombákhoz hasonlóan harctéri használatra tervezték.

(TASZSZ, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!