Nagy megtiszteltetés a Fehér Házban lenni – Zelenszkij Washingtonban tárgyal Bidennel

2022. december 21. – 18:59

Nagy megtiszteltetés a Fehér Házban lenni – Zelenszkij Washingtonban tárgyal Bidennel
Joe Biden és felesége üdvözli Volodomir Zelenszkijt a Fehér Ház előtt Washingtonban – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezett az Egyesült Államokba, ezután pedig azonnal a Fehér Házhoz utazott, ahol Joe Biden és felesége személyesen fogadta – írja a CNN. Szerda reggel erősítette meg a hírt a Fehér Ház, hogy Zelenszkij ukrán elnök 301 nap után először elhagyja országát, és Washingtonba látogat, ahol Joe Biden elnökkel találkozik.

„Elnök úr! Jó, hogy újra itt van” – köszöntötte Joe Biden Zelenszkijt. Az amerikai elnök arról beszélt, hogy megtiszteltetés az ukrán elnök oldalán állni az egységes védelemben a Putyin által folytatott brutális, kegyetlen háborúval szemben. Az ukrán elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában azt mondta, hogy számára az a nagy megtiszteltetés, hogy a Fehér Házban lehet. Zelenszkij megköszönte az amerikai elnöknek és amerikai népnek a támogatást, ezt követően pedig egy kitüntetést adott át Bidennek.

„Ma Washingtonban vagyok, hogy megköszönjem az amerikai népnek, az elnöknek és a kongresszusnak azt a támogatást, amire nagyon nagy szükségünk van. És azért is, hogy folytassuk az együttműködést, amivel közelebb kerülhetünk a győzelemhez”

– írta a Telegramon Zelenszkij miután megérkezett az Egyesült Államokba. „Tárgyalások sorozatán fogok részt venni Ukrajna ellenálló és védelmi képességeinek megerősítése érdekében” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államok protokollfőnökével, Rufus Gifforddal sétál, miután megérkezett az Egyesült Államokba – Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal /Handout via Reuters
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államok protokollfőnökével, Rufus Gifforddal sétál, miután megérkezett az Egyesült Államokba – Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal /Handout via Reuters

A nap folyamán közzétett tervek szerint Zelenszkij először a Fehér Házban folytat majd megbeszélést Joe Bidennel, ezt követően közös sajtótájékoztatót is tartanak. Biden itt vélhetően megerősíti, hogy az Egyesült Államok közel kétmilliárd dolláros segítséget küld Ukrajnának, beleértve egy kifinomult, új légvédelmi rendszert is. Erről a segélyről korábban már több amerikai tisztségviselő is beszélt, köztük Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Végül az ukrán elnök az amerikai kongresszus képviselői előtt tart beszédet, ezután pedig azonnal visszatér Ukrajnába, tehát csak néhány órát tölt az Egyesült Államokban.

Biden korábban egy Twitter-posztjában annyit írt: reméli, hogy kellemes az ukrán elnök repülőútja. „Örülök, hogy itt fogadhatjuk önt. Sok a megbeszélnivalónk” – írta az amerikai elnök.

A Kreml szinte azonnal reagált Zelenszkij washingtoni látogatására: szerintük semmi jó nem fog kisülni belőle. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányok a konfliktus „elmélyüléséhez” vezetnek.

Az ukrán elnöki tanácsadó Volodimir Zelenszkij amerikai látogatását „rendkívül jelentősnek” minősítette. Mihajlo Podoljak szerint ezzel cáfolni fogják azokat az orosz állításokat, miszerint az amerikai–ukrán kapcsolatok „kihűltek”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!