Zelenszkij tanácsadója szerint az ukrán elnök amerikai látogatása „rendkívül jelentős”, a Kreml szerint semmi jó nem fog kisülni belőle

2022. december 21. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij amerikai látogatása „rendkívül jelentős”, és cáfolni fogja azokat az orosz állításokat, miszerint az amerikai-ukrán kapcsolatok „kihűltek” – mondta Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szerdán a Reutersnek.

Az ukrán elnök Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, és a kongresszus előtt is fel fog szólalni, ami „alkalmat ad arra, hogy elmagyarázza a valós ukrajnai helyzetet, és hogy Kijevnek milyen fegyverekre és miért van szüksége” – mondta, és hozzátette: „A látogatás egyértelműen az országok közötti nagyfokú bizalomról tanúskodik”.

„Az Egyesült Államok egyértelműen támogatja Ukrajnát” – hangsúlyozta.

Podoljak szerint a két elnök találkozója „aktivizálja és optimalizálja” a katonai együttműködés kulcsfontosságú területeit, és világosabb képet fest a jövőről, ha a háború nem ér véget.

Bahmuti katonák átadnak egy aláírt ukrán zászlót Zelenszkijnek a városban tett keddi látogatásakor – Fotó: Stringer / AFP
Bahmuti katonák átadnak egy aláírt ukrán zászlót Zelenszkijnek a városban tett keddi látogatásakor – Fotó: Stringer / AFP

A CNN információi szerint Zelenszkij egy katonák által aláírt ukrán zászlót visz ajándékba Bidennek és az amerikai kongresszus képviselőinek. Az amerikai elnöknek szánt zászlót ukrán katonák adták át Zelenszkijnek, amikor Bahmutba látogatott kedden.

Biden a két elnök közös sajtótájékoztatóján várhatóan bejelenti, hogy közel 2 milliárd dolláros támogatást küld Ukrajnának egy csomagban, amely első alkalommal Patriot légvédelmi rakétarendszert és precíziós irányított bombákat is tartalmaz majd.

A Kreml szerint semmi jó nem fog kisülni Zelenszkij amerikai látogatásából

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányok a konfliktus „elmélyüléséhez” vezetnek, ami Kijevre nézve visszaüthet – írja a Guardian.

„A fegyverszállítás folytatódik, és a szállított fegyverek köre bővül. Mindez természetesen a konfliktus súlyosbodásához vezet. Ez nem sok jót ígér Ukrajna számára” – figyelmeztetett Peszkov.

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök hamarosan „fontos, érdemi” beszédet tart az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsában. Korábban megírtuk, hogy Putyin várhatóan itt jelenti majd be a 2023-ra vonatkozó katonai céljait. A találkozón Szergej Sojgu védelmi miniszter is felszólal majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!