Patriot légvédelmi rakétarendszert kaphat Ukrajna

2022. december 14. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy Patriot légvédelmi rakétarendszert küld Ukrajnába – állítják amerikai médiajelentések. Joe Biden amerikai elnök valószínűleg még ezen a héten bejelenti a lépést – mondta három amerikai tisztségviselő, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak az AP hírügynökségnek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok hány darabot tervez Ukrajnába küldeni, de a szállítások valószínűleg korlátozottak lesznek, mivel a rendszerre világszerte nagy a kereslet, drága és a működtetése jelentős kiképzést igényel. Amint a lépést jóváhagyják, a rendszereket valószínűleg a következő napokban küldik Európába, és a németországi Grafenwoehrben található amerikai bázison fogják kiképezni az ukrán katonákat a használatukra – mondták tisztviselők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten is sürgette a nyugati vezetőket, hogy fejlettebb fegyverekkel segítsék országát. A Patriot lenne a legfejlettebb föld-levegő rakétarendszer, amelyet a Nyugat eddig Ukrajnának biztosított az orosz légitámadások visszaverésére.

Patriot légvédelmi rakétarendszer a szlovákiai Sliac légibázison 2022. április 27-én – Fotó: Bernd von Jutrczenka / dpa Picture-Alliance via AFP
Patriot légvédelmi rakétarendszer a szlovákiai Sliac légibázison 2022. április 27-én – Fotó: Bernd von Jutrczenka / dpa Picture-Alliance via AFP

Justin Bronk, a RUSI (Royal United Service Institute for Defense and Security Studies) brit védelmi és biztonsági agytröszt munkatársa úgy véli, az USA döntése azokkal a nyugati aggodalmakkal függhet össze, hogy Irán nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállíthat Oroszországnak.

A Patriot az egyik legfejlettebb amerikai légvédelmi rendszer, egy-egy rakéta körülbelül 3 millió dollárba kerül. A rendszer magába foglalja a rakétaindítót, a radart, a parancsnoki és irányító központot és más támogató járműveket, a használatához és karbantartásához nagy létszámú csapatra van szükség.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese korábban azt közölte, hogy ha a NATO Patriot-rendszereket szállít Ukrajnának, akkor ezek a személyzetükkel együtt az orosz hadsereg célpontjává válnak – írta az MTI.

(AP, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!