Életfogytiglan járhat a felforgató tevékenységért Oroszországban, de ha valaki feldobja a társait, az büntetlen maradhat

2022. december 14. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz duma első olvasatban elfogadta a szabotázs miatt kiszabható életfogytiglani börtönbüntetésről szóló törvényjavaslatot. A szabotázscselekmények elkövetésére való kiképzés és a szabotázscselekmények elkövetésére irányuló bűnszövetkezet létrehozása szintén büntetendő lesz, írja a TASZSZ.

A javaslat szerint a felforgatásra való rábeszélés, beszervezés vagy más módon történő bevonás, beleértve a felforgató cselekmények finanszírozását is, 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztéssel és 300-700 ezer rubeles pénzbírsággal büntetendő. Ha valaki hivatalos személyként vetekedne ilyenre, annak a büntetése 10-től 20 évig terjedő börtön lehet, 500 ezertől 1 millió rubelig terjedő pénzbírsággal, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható: a szabotázs szervezése és a szabotázsra való felbujtás 15-20 évig terjedő börtönbüntetéssel, esetleg életfogytiglani szabadságvesztéssel lenne büntethető.

A szabotázs finanszírozása „pénzeszközök vagy pénzügyi szolgáltatások nyújtását vagy gyűjtését jelenti” – áll a dokumentumban.

Az ilyen bűncselekményt elkövető személy mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól, ha azt jelentette a hatóságoknak,

és így hozzájárult a szabotázs felderítéséhez. A szabotázshálózat szervezéséért vagy működtetéséért 15-20 évig terjedő börtönbüntetést és 1 millió rubelig terjedő pénzbírságot jár, de életfogytig tartó szabadságvesztés is lehetséges. A szabotázshálózatban való részvételért a büntetés 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetés, 500 ezer rubelig terjedő pénzbírsággal. Az a személy azonban, aki önként felhagyott a szabotázshálózatban való részvétellel, és bejelentette annak létezését, mentesül a büntetőjogi felelősség alól.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!