Zelenszkij: 184 ukrán sportoló halt meg február óta a háborúban

2022. december 14. – 20:25

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború február 24-i kitörése óta 184 ukrán sportoló vesztette életét. Zelenszkij a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőjével, Thomas Bachc-kal folytatott szerdai megbeszélésén jegyezte meg ezt a számot. (A Guardian megjegyzi, hogy a háborúban elesett ukrán sportolók számát nem lehet független forrásból ellenőrizni.)

Zelenszkij arról is tájékoztatta Bachot, hogy határozottan ellenzi az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának azon felvetését, hogy az orosz és belarusz sportolók semleges színekben vegyenek részt a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián.

Amerikai tisztviselők hétfőn azt mondták, hogy a NOB küldöttei „egyöntetűen érdekeltek” abban, hogy olyan megoldást találjanak, amely lehetővé tenné az orosz és belarusz sportolók visszatérését a nemzetközi versenyekre. Zelenszkij azonban bírálta az amerikai lépéseket, és azt állította, hogy „február óta 184 ukrán sportoló halt meg Oroszország akcióinak következtében”.

„Nem lehet semlegesnek lenni, amikor a békés élet alapjait rombolják le, és figyelmen kívül hagyják az egyetemes emberi értékeket” – mondta Zelenszkij. Hozzátette: „Az egyetlen válasz a terrorista állam teljes elszigetelése a nemzetközi színtéren. Ez különösen igaz a nemzetközi sporteseményekre.”

Bach a múlt héten azt mondta, még nem tisztázott, hogy az orosz és belarusz sportolók indulhatnak-e az olimpián.

(AFP)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!