Zelenszkij váratlanul a legvéresebb harcok színhelyére látogatott

2022. december 20. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij néhány kormánytagja kíséretében előre be nem jelentett látogatást tett a hónapok óta a kelet-ukrajnai harcok fókuszában álló Bahmutban. A látogatásról szóló kormányzati közlemény szerint az ukrán elnök a harctéri parancsnokoknál tájékozódott a harctéri helyzetről, és kitűntetett néhány katonát is, majd még mielőtt nyilvánosságra hozták volna tartózkodóhelyét, már távozott is. „Bahmut hőseinek” azt ecsetelte, hogy szeretné garantálni, hogy minden rendben van a hátországban, hogy „gyerekeik, családjuk melegben van és egészséges”. Csakhogy az ukrán energiaellátást biztosító infrastruktúra elleni orosz rakétatámadások miatt Zelenszkij szerint „a helyzet bonyolult”, és néha van világítás, néha nincs – „ilyen nehézségek közepette az a legfontosabb, hogy a bennünk világító belső fény kitartson”.

 Zelenszkij kitüntetést ad át egy Bahmutnál harcoló ukrán katonának Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala via Reuters
Zelenszkij kitüntetést ad át egy Bahmutnál harcoló ukrán katonának Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala via Reuters

A Donyeckben található Bahmut májusban vált frontvárossá; a békeidőben 70 ezer lakosú város ugyanis pont a régió kulcstelepülései, Szlovjanszk és Kramatorszk felé nyomuló orosz erők útjában állt. Augusztusig csak az orosz tüzérség rendszeres csapásaitól kellett tartani, onnantól kezdve azonban a várost szárazföldi csapatok – előbb főleg a Wagner zsoldosai, majd a Herszonból kivont orosz csapatok bevonásával – is folyamatosan nyomás alatt tartották a védelmi vonalaikban kitartó ukránokat.

A stratégiai szempontból is kritizált – a többi frontszakasz fejleményeire fittyet hányó – orosz offenzíva eredményeképp Bahmut körül decemberre lényegében állóháború alakult ki, a hideg sár, a megszaggatott fák és a több hónapos harcba belefásult katonák miatt a bahmuti csatát előszeretettel hívják egy „Új Verdun”-nek vagy a brit sajtóban az olvasók számára nagyobb referenciaértékkel bíró „Új Passchendaele”-nek.

(via BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!