Oroszország lényegében betiltotta a 2014 előtti térképeket

2022. december 20. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami duma kedden tovább szigorított a cenzúrán: a „Szélsőséges anyagok előállításáról és terjesztéséről” szóló törvény módosításával akár egymillió rubeles (több mint 5 millió forintos) büntetés vár azokra, akik olyan térképet függesztenek ki, mely Oroszországot nem a Kreml által megrajzolt határokkal ábrázolja, azaz a duma megfogalmazásában „megkérdőjelezi Oroszország területi integritását”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a TASSZ hírügynökség által közölt büntetési tételek alapján magánszemélyek csak 5-16 ezer forintos büntetésre, vagy ezt kiváltandó, 15 nap elzárásra büntethetők a nem megfelelő térkép használata miatt.

Persze adódik a kérdés, milyen térkép az, ami az új (egyelőre csak az alsóház által elfogadott, azaz két, igen alacsony ratifikációs akadály előtt álló) törvény szerint megkérdőjelezi Oroszország területi integritását?

Lényegében az összes, 2014 előtt készült vagy Oroszországot a nemzetközileg elismert határai között ábrázoló térkép.

A törvény elsősorban a 2014-ben egy vértelen katonai akcióval megszállt, majd egy kétes legitimitású „népszavazás”-t követően Oroszországhoz csatolt Krím-félszigetre kényes, és kiemeli az iskolai atlaszok ideológiai fenyegetettségét. A duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának sajtószolgálatát idézzük:

Különösen veszélyesek azok az anyagok, melyek a gyerekeket célozzák meg, mint az egyik népszerű kiskereskedelmi láncban árult térképes tapéta, mely a Krímet Ukrajna részeként ábrázolja. Ez nyilvánvalóan a Nyugat Oroszország ellen indított hibrid háborújának része. Az ilyen, az orosz jogszabályokat sértő anyagok terjesztését meg kell akadályozni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!