Algériában tűnt fel Armageddon tábornok

2023. szeptember 15. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Algériai látogatáson tűnt fel két hónapos távollét után Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajna elleni orosz háború korábbi főparancsnoka.

„Az Abdel-Hamíd Ben Badísz-nagymecsetet magas rangú orosz katonai küldöttség látogatta meg, amelyet a vallási ügyek igazgatója és a nagymecset imámja fogadott” – áll az Oránban készült fényképeket kísérő üzenetben.

A tábornok bézs színű civil öltözékben látható, egyenruhás orosz katonatisztek és az imám, Abu Abdallah Zebar társaságában.

Szurovikin algériai látogatásának célját nem közölték, és Moszkva sem adott ki közleményt a látogatásról. A tábornokot a Wagner orosz magán zsoldoshadsereg vezetőjéhez közel állónak tartották, és sorsáról találgatás folyt azóta, hogy a csoport kudarcba fulladt júniusi lázadása után eltűnt a közéletből.

A zsoldoshadsereg fellázadásakor Szurovikin felszólította a Wagner tagjait, hogy „álljanak le”, és térjenek vissza kaszárnyáikba, „mielőtt túl késő lesz”.

A tábornok az afganisztáni szovjet háború és a 2000-es évekbeli második csecsenföldi háború veteránja, részt vett a szíriai orosz hadjáratban is 2015-ben, ahol a szőnyegbombázós taktikája miatt az Armageddon tábornok becenevet is megkapta. Tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, akinek ő lett az egyik helyettese.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!