A britek szerint találat érte az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik hajógyárát

2023. szeptember 15. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 13-án a kora reggeli órákban több rakéta csapódott be az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli haditengerészeti bázisán található Szevmorzavod hajógyárba. A támadás további részleteit közölte napi jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A jelentés szerint a Minszk elnevezésű partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót érte találat, miközben a szárazdokkokban karbantartáson voltak. Annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium jelentéktelennek próbálja beállítani a hajók sérülését, egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy

a Minszk szinte biztosan megsemmisült, míg a Rosztov valószínűleg súlyos károkat szenvedett.

A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tengeralattjárók üzemképessé tétele sok évet vehet igénybe, és több százmillió dollárba kerülhetnek. Emellett arra is esély van, hogy a roncsok eltávolítása miatt a szárazdokkok hosszú hónapokig nem lesznek használhatók. Ez jelentős kihívás elé állíthatja a tengeri flotta karbantartását.

Ukrajna egyébként brit rakétákat használt a megszállt Szevasztopol kikötője és az ott állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta elleni jelentős támadásban. Az ukránok is azt állították, hogy a támadásban egy orosz dokkhajó és egy orosz tengeralattjáró is megsérült – ez lehet a háború orosz haditengerészeti célpontok elleni legnagyobb csapása. Ukrajna megerősítette, hogy megtámadták a kikötőt, de hivatalosan nem közölte, hogyan.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!