Az orosz légügyi hatóság szerint Prigozsin a lezuhant magángépen volt

Legfontosabb

2023. augusztus 23. – 19:24

Az orosz légügyi hatóság szerint Prigozsin a lezuhant magángépen volt
Fotó: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az orosz légügyi hatóság szerdán késő este bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője és a másik alapító, Dmitrij Utkin is azon a magángépen volt, amely órákkal korábban lezuhant.
  • Az már korábban kiderült, hogy Prigozsin neve szerepelt a Moszkvából Szentpétervárra tartó gép utaslistáján. Az orosz hatóságok szerint a tíz emberből senki sem élte túl a becsapódást.
  • Egy videón látszik, ahogy zuhan lefelé a gép, aztán pedig a lángoló roncsok is a becsapódás helyszínén. Azt egyelőre nem tudni, miért zuhant le a repülő.
  • Prigozsin korábban közel állt Putyinhoz, de a Wagner június végi, egynapos, sikertelen lázadása után kegyvesztett lett.
  • Azóta számos elemző találgatta, hogy Putyin bosszúja utoléri-e a Wagner-vezért.
  • A gép pontosan két hónappal a lázadás után zuhant le.

Lezuhant egy magángép Oroszországban, tízen meghaltak, és az utaslistán Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldossereg vezetőjének neve is szerepelt, írta az Associated Press moszkvai irodája a helyi hatóságokra hivatkozva. A TASZSZ orosz hírügynökség magyar idő szerint szerda este tíz órakor az orosz légügyi hatóságra hivatkozva megerősítette, hogy a Wagner egynapos lázadását vezető Prigozsin, illetve a zsoldossereg másik alapítója, Dmitrij Utkin is a lezuhant repülőgépen utazott.

Nem sokkal korábban a Wagnerhez köthető Grey Zone Telegram-csatornáján megjelent egy poszt, amelyben azt írják, hogy Prigozsin Oroszország „árulóinak” tettei miatt meghalt.

Az Interfax az orosz repülésügyi hatóságra hivatkozva korábban azt írta, hogy a Moszkvából Szentpétervárra tartó gépen mindenki, három pilóta és hét utas meghalt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról írt, hogy a hatóságok vizsgálják a Tver régióban, Moszkvától közel 300 kilométerre északra történt becsapódást. A gép Kuzsinkeno falu közelében zuhant le. Az Interfax szerint mind a tíz holttestet megtalálták a roncsok között a helyszínen, majd DNS alapján azonosítják őket.

A BBC szerint ez lehet a becsapódás helyszíne, a videón az is látszik, ahogy a gép meredeken zuhan lefelé:

A Guardian szerint a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornákon arra célozgattak, hogy egy orosz légvédelmi rakéta lőhette le a gépet. A brit lap szerint egy videón a feltételezések szerint az látható, ahogy a magángép meredeken zuhanva a földbe csapódik.

A CNN a lezuhanó gépet távolról mutató felvételhez annyit fűzött hozzá, hogy azon nem tűnik úgy, hogy robbanás történt volna, viszont az egyik szárny hiányozhat, ahogy irányíthatatlanul pörög a föld felé.

A radarokról Tvernél eltűnt, RA-02795 lajstromszámú gép 2019 óta amerikai szankciók alatt állt, mivel Prigozsinhoz volt köthető. A Wagner vezére állítólag többször is használta korábban a most lezuhant gépet, június 27-én ez szállt fel Szentpétervárból Belarusz irányába is.

Az AFP által utánközölt képen állítólag a gép becsapódásának helyszíne látható – Fotó: Anadolu Agency via AFP
Az AFP által utánközölt képen állítólag a gép becsapódásának helyszíne látható – Fotó: Anadolu Agency via AFP

Andrej Zaharov, a BBC Russia újságírója korábban a Telegramon arról írt, hogy akár a teljes Wagner-vezérkar a lezuhant repülőgépen lehetett, ugyanis mindannyian most érkeztek vissza Afrikából. Az újságíró forrásai szerint „csoda lenne, ha Prigozsin egy másik gépen ült volna”.

A Meduza független orosz hírportál a Wagner-közeli Grey Zone Telegram-csatornára hivatkozva viszont arról is írt, hogy egy másik Prigozsin tulajdonában lévő magángép is a levegőben lehetett, amikor lezuhant az RA-02795 lajstromszámú repülőgép. Az RA-02748 lajstromszámú Embraer Legacy 650-es magángép épségben eljutott Moszkvából Szentpétervárra, ahol helyi idő szerint 18:19-kor landolt. 40 percen belül azonban újra felszállt, és visszatért Moszkvába.

Putyin szakácsából lett a Wagner-lázadás vezetője

Prigozsin Putyin szakácsaként került be a köztudatba, a róla írt portrénkat itt olvashatják. Putyin egyik legfőbb bizalmasának számított, előbb az étkeztetésért felelős bizalmi ember volt, később szürke eminenciásként netes trollhadsereget, majd valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal. A magánhadseregével aktívan részt vett afrikai és közel-keleti konfliktusokban, például Szíriában és a Száhel-övezetben. Az elmúlt másfél évben pedig az orosz–ukrán háborúnak is fontos szereplője lett zsoldosaival, többek között Bahmut elfoglalásáért is harcoltak.

Az ukrajnai harcok során azonban komoly konfliktusba keveredett az orosz hadvezetéssel, Szergej Sojgu hadügyminiszterrel és a vezérkari főnökkel, azzal vádolva őket, hogy katonáit csak ágyútölteléknek küldik a frontra. Hogy kifejezze nemtetszését, kereken két hónappal ezelőtt, június 23-án este lázadást indított zsoldosaival.

A zsoldoscsoport ellenállás nélkül foglalta el az ukrajnai orosz katonai műveletek parancsnokságát Rosztovban, majd az orosz hadsereg pár repülőjét kilőve vonult Voronyezsen keresztül több száz kilométert, mígnem Moszkva előtt nagyjából 200 km-re megállt.

Végül a lázadás kevesebb mint 24 óra alatt véget ért. Prigozsin és zsoldosai egy Putyinnal és Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel kötött megállapodás értelmében Belaruszba távoztak. A Wagner-vezér lázadását és annak következményeit itt elemeztük részletesen.

A Lukasenko állítólagos közvetítésével megszületett alku azután jött, hogy Putyin az elején még a fegyveres lázadás felelősségre vonását ígérte, majd egy nap alatt eljutott onnan, hogy árulásról, az ország hátba szúrásáról beszélt odáig, hogy megszüntették a Prigozsin ellen indított eljárást. Azóta számos elemző találgatta, hogy Putyin bosszúja utoléri-e a Wagner-vezért.

Arról érkeztek hírek, hogy az ukrajnai háborúból a lázadás után kivont Wagner-zsoldosok egy része kiképzési feladatokat lát el Belaruszban, míg Prigozsin az elmúlt két hónapban csak néhányszor tűnt fel nyilvánosan, bár ott volt például július végén a szentpétervári Afrika-konferencián. Akkoriban beszélt arról, hogy a Wagner Belarusz mellett újra Afrikára fókuszálna, ahol többek között a nigeri puccs körül is találgatták a szerepüket.

Jevgenyij Prigozsin Afrikában – Fotó: Pmc Wagner / Telegram / Reuters
Jevgenyij Prigozsin Afrikában – Fotó: Pmc Wagner / Telegram / Reuters

Hosszú idő után kedd reggel tettek közzé egy videót, amelyen Prigozsin feltehetően még Afrikában, terepruhában, kezében fegyverrel arról beszélt, hogy a Wagner-csoport naggyá teszi Oroszországot minden kontinensen, Afrikát pedig felszabadítja.

A magángép lezuhanása előtt egy nappal, kedden jelentették be, hogy leváltották az orosz légierő éléről azt a Szergej Szurovikint, akinek az irányítása alá került egy ideig tavaly év végén az ukrajnai hadművelet is. A Prigozsinhoz közel álló Szurovikin már a Wagner-csoport bukott lázadása után eltűnt, azzal vádolták, hogy tudhatott Prigozsin terveiről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!