Új videót tettek közzé Prigozsinról, állítása szerint épp felszabadítja Afrikát

2023. augusztus 22. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Új videót tettek közzé több Telegram-csatornán is a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról, írja a BBC és a Sky News. A videón a Wagner-vezér arról beszélt, hogy állítása szerint Afrikában van, a kontinenst pedig Oroszország „felszabadítja”.

A zsoldossereg június 23-24-i lázadása óta Prigozsin kerülte a nyilvánosságot – utoljára a szentpétervári Afrika-konferencián tűnt fel néhány fotó erejéig. A kedd reggel közzétett videó viszont az első videós nyilatkozata a bukott lázadás óta. A terepruhát viselő, kezében egy gépfegyvert tartó Prigozsin a filmben arról beszélt:

„A hőmérséklet ötven fok felett van – minden úgy, ahogy azt szeretjük. A Wagner-csoport naggyá teszi Oroszországot minden kontinensen, Afrikát pedig felszabadítja. Igazságot és boldogságot szolgáltatunk Afrika népeinek, az ISIS és az al-Kaída-féle banditák életét pedig rémálommá tesszük.”

Prigozsin hozzátette, hogy a Wagner folyamatosan új zsoldosokat toboroz, és a zsoldoscsoport „teljesíti az elé kitűzött célokat”. A Sky News és a BBC is kiemelte, hogy nem tudják beazonosítani egyértelműen, hogy a zsoldosvezér Afrikából tette-e közzé a videóját.

A kontinens egyébként valóban egyre fontosabb szerepet tölt be a Wagner életében: évek óta jelen vannak a Száhel-övezet több országában, és a nigeri puccs után az országot átvevő katonai junta arra kérte az orosz zsoldosokat, avatkozzanak be az oldalukon. A puccsról és a Wagner-csoport afrikai működéséről itt olvashat bővebben.

Jevgenyij Prigozsin Afrikában – Fotó: Pmc Wagner / Telegram / Reuters
Jevgenyij Prigozsin Afrikában – Fotó: Pmc Wagner / Telegram / Reuters
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!