Találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun

2023. szeptember 13. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda kora reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök is megérkezett a vosztocsniji űrközpontba a kelet-oroszországi Amur régióban, ahol fogadta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt – írja a TASZSZ.

Az orosz állami hírügynökség beszámolója szerint az ünnepélyes köszöntőn Kim Dzsongun megköszönte, hogy Putyin meghívta Oroszországba „az elfoglaltságai ellenére”.

Ahogy arról korábban írtunk, a találkozónak jelentős hatása lehet az orosz-ukrán háborúra. Az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a felek valószínűleg egy lehetséges fegyverüzlet megkötéséről tárgyalnak majd, Moszkva ugyanis újabb partnereket keres ehhez.

Az észak-koreai vezető erősen páncélozott magánvonattal érkezett az országba. Küldöttségében ott van Észak-Korea néhány vezető katonai és politikai vezetője – köztük Csö Szonhui külügyminiszter és Ri Pjongcsol, akit az Egyesült Államok és az ENSZ szankciókkal sújtott az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramok vezetésében játszott szerepe miatt. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz állami média szerint részt vesz a Putyin és Kim közötti megbeszéléseken.

Arra a kérdésre, hogy a katonai-technikai együttműködés napirenden lesz-e a megbeszélésen a RIA hírügynökség beszámolója szerint Putyin azt válaszolta:

„Minden kérdésről beszélni fogunk. Van rá időnk.”

Arra a kérdésre, hogy Oroszország segítene-e Phenjannak műholdak építésében, azt mondta: „Ezért jöttünk a Vosztocsnij űrközpontba. Észak-Korea vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt, és fejlesztené az űrkutatást” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!