Oktatási biztosjelölt: Nem ígérhetem, hogy elvégzem az Erasmus-ügyben, amit a magyar államnak kell

2023. szeptember 6. – 00:08

frissítve

Oktatási biztosjelölt: Nem ígérhetem, hogy elvégzem az Erasmus-ügyben, amit a magyar államnak kell
Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős biztosjelölt az Európai Parlament ITRE és CULT szakbizottságának 2023. szeptember 5-i meghallgatásán – Fotó: Európai Parlament Audiovizuális Szolgálata / Európai Unió

Másolás

Vágólapra másolva

A szabályok szabályok, ezeket be kell tartanunk, és nem ígérhetem, hogy elvégezzem azt, amit a magyar államnak kell megtennie – mondta hétfőn az Erasmus-ügyről Iliana Ivanova.

A bolgár politikust nyáron jelölték, hogy az Európai Bizottságban az oktatásért, kutatásért, innovációért, kultúráért és ifjúságügyért feleljen. Akkor kerülhet a testületbe, ha az Európai Parlament megszavazza, de előbb a leendő területéhez kapcsolódó parlamenti szakbizottságoknak kellett felmérnie, hogy alkalmas-e a feladatra.

Segít a magyar hatóságoknak, de a dolgukat nekik kell megoldaniuk

A hétfői meghallgatáson az egyik érintett szakbizottság tagjaként kapott szót Bocskor Andrea. A Fidesz listájáról EP-be jutott kárpátaljai magyar képviselő a „magyar diákok, tanárok és kutatók számára diszkriminatív eljárásról” kérdezett, amit „az Európai Tanács rendeletére hivatkozva az Európai Bizottság hozott a modellváltó egyetemek Erasmus+ és Horizont Európa programjaiból való kizárása kapcsán”.

Tavaly decemberben bizottsági javaslatra az Európai Unió Tanácsában ülő tagállami szakminiszterek hoztak határozatot (az Európai Tanács egy másik testület) a jogállamisági eljárásban. Ebben többek között eltiltották a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat és az ilyen hátterű intézményeket az új uniós kötelezettségvállalásoktól átláthatósági és összeférhetetlenségi okokból. A döntés főleg az Erasmus+ oktatási cseréknél és a Horizont Európa kutatási programnál érinti érzékenyen a modellváltó egyetemeket.

Iliana Ivanova a meghallgatásán elmondta: tisztában van a párbeszéddel az Európai Bizottság és a magyar hatóságok között, hogy biztosítsák, utóbbiak megteszik a megfelelő intézkedéseket és jogi kötelezettségvállalásokat a bizottsági kérdésekre válaszul. Sajnálta, hogy fiatalokat és tanulókat vághatnak el a programoktól, de „a szabályok szabályok, ezeket be kell tartanunk”.

„Tisztában vagyok a problémákkal, a holtponttal és a haladás hiányával is” ezeken a tárgyalásokon.

A biztosjelölt megígérte, hogy ha megszavazzák, a megoldás és nem a probléma része lesz. Ha a magyar hatóságoknak több információra, tisztázásra van szüksége a haladáshoz, részt vesz a párbeszédben,

„azt viszont nem ígérhetem, hogy elvégezzem azt, amit a magyar államnak kell megtennie”,

és nem merte száz százalékra venni, hogy megoldásra jutnak az ügyben.

Folytatni kell a párbeszédet és keresni a megoldást, mert jön az ősz, és nagyon sajnálatos lenne a lehetőségek „csökkenését” látni akkor, amikor az új felhívások megjelennek a fiataloknak, nem kellene a helyzet túszaivá válniuk.

Bocskor Andrea következő kérdésére nem mert határidőt mondani arra, hogy mikorra rendeződhet a helyzet, „nem adhatok egy dátumot rá”, hogy a magyar hatóságok mikor teljesítik, amit az Európai Bizottság kért tőlük.

Fidesz: brüsszeli bürokraták, legsötétebb történelmi korszakok, nemzetiségi alapú korlátozás

A Fidesz európai parlamenti csoportja a meghallgatás után közleményt adott ki. Ebben Gyürk András EP-képviselő azt állította, hogy az Európai Bizottság „minden határon túlment” az ügyben. „Az egyetemi csereprogramokban és tudományos együttműködésekben való részvétel nemzetiségi alapon való korlátozására csak a legsötétebb történelmi korszakokban volt példa. A brüsszeli bürokraták azonban erre az útra léptek” – jelentette ki annak ellenére, hogy a döntés nem minden magyar egyetemet, a modellváltó intézményeknél pedig nem csak a magyar hallgatókat érinti, a kötelezettségvállalásokat pedig bizottsági javaslatra a tagállami miniszterek tiltották le szinte egyhangúlag. (A Tanács enyhített az eredeti indítványon, de épp a vagyonkezelő alapítványi tiltást tartotta fenn. A tavaly decemberi határozat úgy találta, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat.)

„Időben nem segített” a váltás

A biztosjelölt elődje, Marija Gabriel májusban mondott le, hogy induljon Bulgária kormányfői posztjáért. (Az új biztos beiktatásáig ideiglenesen a testület görög tagja pótolta.) Marija Gabriel távozása „Időben nem könnyíti meg a helyzetet”, ismerte el akkor Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter tárgyal a befagyasztott uniós kifizetésekről és a vagyonkezelő alapítványok kötelezettségvállalásairól az Európai Bizottsággal, így korábban Marija Gabriellel és testület költségvetésért felelős tagjával, Johannes Hahnnal is egyeztetett.

Johannes Hahn és Marija Gabriel, az Európai Bizottság tagjai Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel 2023. január 25-én – Fotó: Jennifer Jacquemart / CCE
Johannes Hahn és Marija Gabriel, az Európai Bizottság tagjai Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel 2023. január 25-én – Fotó: Jennifer Jacquemart / CCE

Navracsics Tibor hétfőn elmondta az ATV-nek: biztos benne, hogy meg fognak állapodni,

magyar diák pedig nem fog kimaradni az Erasmusból.

A következő tárgyalási forduló szeptember elején-közepén lesz Johannes Hahnnal. „Ami egy határidő lehet”, „az 2024 ősze, a 2024 második féléve utáni finanszírozásról kell most tulajdonképpen megállapodnunk, de addig bőven van idő”. Az Európai Bizottság korábban szeptemberről beszélt, de az Erasmust kezelő Tempus Közalapítvány a nyáron feltételes támogatói döntéseket hozott. (A tanácsi határozattól pályázatokat még be lehet adni és ezeket el is lehet bírálni, de pénzről tilos kötelezettségvállalásokat aláírni.) A Tempus november 23-i határidőt emlegetett. Ez Navracsics Tibor pár nappal ezelőtti nyilatkozata szerint céldátum, amit eljárási határidőkból számoltak vissza.

Modellváltó egyetemek júniusban – épp fideszes EP-képviselők szervezésében – eurómilliós károkról panaszkodtak, de nem az Erasmus+, hanem a jóval nagyobb költségvetésű Horizont Európa pályázatai miatt. Ezekben társult tagként, egyelőre ötmilliárd forintból kipótolt magyar állami finanszírozással részt vehetnek, és a pénzt elvben utólag kifizettethetik az EU-val. Ugyanakkor modellváltó egyetemek szerint a többi pályázó eleve be sem veszi őket a – jellemzően több együttműködő intézményre kiírt – pályázatokba.

Jónak tűnnek Ivanova esélyei

Az Európai Parlament a következő, szeptember 11-14-i ülésén szavaz. A két érintett parlamenti szakbizottság vezetője és maga Iliana Ivanova is elégedetten nyilatkozott a Politico szerint, a brüsszeli lap úgy látta, hogy a képviselők nem is nagyon akarták megizzasztani a kérdéseikkel. A biztosjelölt mégsem tervezhet hosszú távra: a jövő júniusi EP-választás után a teljes Európai Bizottság újjáalakul, és még ha az akkori bolgár kormány ismét őt jelölné, akkor sem biztos, hogy ugyanazt a területet kapja.

A mostani Európai Bizottság végéhez közeledve sorra ugrálnak ki a biztosok. Augusztus végén a magyar kormányfővel egymásnak oda-vissza beszólogató Frans Timmermans köszönt le, hogy a holland miniszterelnöki székért induljon, Margrethe Vestager alelnök pedig épp hétfőn jelentette be, hogy távozik, mert az Európai Befektetési Bank vezetésére jelölték.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!