A kormány 5 milliárdos támogatást nyújt az alapítványi egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

2023. március 14. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány azonnali, 5 milliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. A segítséget azok az egyetemek kapják, amelyeket Brüsszel diszkriminatív döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

Tavaly decemberben a fenntartó alapítványokba ültetett kormánytagok miatt nemcsak az Erasmus-programban, de a világ legnagyobb kutatási programjában is letiltották az új támogatási szerződésekről a magyar közhasznú vagyonkezelő alapítványok egyetemeit az uniós tagállamok.

A Horizont Európa öt területre összpontosít, úgymint a rák elleni harc, felkészülés az éghajlatváltozásra, a talaj és a vizeink egészségének visszaállítása, valamint városok átalakítása klímasemlegessé. A program arra is törekszik, hogy ne csak a publikációk számát növelje a tudományos folyóiratokban, hanem különféle területeket összefogva, partnerségeket kialakítva az újításokat mielőbb alkalmazzák a gyakorlatban. Többek között ösztöndíjat és egy csereprogramot kínál doktoranduszoknak, valamint ebből tartják fenn a budapesti Technológiai és Innovációs Intézetet.

A magyar kormány 2021-ben jelentette be, hogy sokszorosára növelné a horizontos források felhasználását, összhangban a kutatási és fejlesztési alapú magyar gazdaság felépítéséről szóló kormányzati tervvel, amelynek „lokomotívjai” az átalakított egyetemek. A kormány akkor azt szerette volna elérni, hogy előző időszak 365 millió eurójához képest 2,1 milliárd eurót, azaz körülbelül 820 milliárd forintot használjanak fel magyar intézmények.

Arról, hogy miért érintette különösen érzékenyen a magyar kormányt a Horizont-pénzek felfüggesztése, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A KIM keddi közleményében azt írja:

9 magyar egyetem 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a kutatási együttműködésekben és végezzen olyan nemzetközi kutatásokat, amelyek költségeit Brüsszel egyelőre nem finanszírozza meg.

„Az a célunk, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ 100, három pedig az Európai Unió 100 legjobbja közé tartozzon” – fogalmaztak a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!