Európai Bizottság az Erasmus-ügyről: Szeptemberig fel kell oldani a modellváltó egyetemek letiltását

2023. július 12. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Legkésőbb szeptember elejéig meg kell egyeznie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz – közölte az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján Ujvári Balázs bizottsági szóvivő.

„Nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottság és Magyarország között az Erasmus+ diákcsereprogram finanszírozásának felfüggesztése miatt, ezek azonban még nem vezettek eredményre” – fogalmazott Ujvári a Euronews beszámolója szerint.

„Világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően. Folytatódik az eszmecsere. Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért további megbeszélésekre van szükség” – mondta.

Hozzátette, az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket. A jogszabály vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály, a Tanács csak ezután dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról.

Tehát: a magyar kormánynak el kell fogadnia egy jogszabályt, amit ezután a Bizottságnak is jóvá kell hagynia, a Tanács pedig csak ezután dönthet a korlátozás feloldásáról.

Mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt – mondta Ujvári.

„Ez nem a Bizottságon múlik és az eljárást nem lehet az egyik napról a másikra felfüggeszteni” – közölte. Szerinte továbbra is az a cél, hogy július közepéig elvi egyezséget kössön Magyarország és a Bizottság a bevezetendő intézkedésekről.

Az EU tagállamai tavaly decemberben tiltották meg az összes uniós programnál az új pénzügyi kötelezettségvállalásokat a vagyonkezelő alapítványokkal és az ilyen hátterű intézményekkel, így a modellváltó magyar egyetemekkel. A miniszterek – európai bizottsági javaslatra – úgy látták, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. A tiltásra főleg két programnál, a Horizont Európa kutatási együttműködésnél és az Erasmus+ oktatási cseréknél érzékenyek az alapítványi háttérre váltott egyetemek.

Ahogy azt Ujvári Balázs is elmondta, alapesetben a 2023-2024-es időszak szerződéseit idén július közepéig kellene megkötni, de a modellváltó egyetemek ezt a megfelelő jogszabály hiányában egyelőre nem tehetik meg. Az állami egyetemek hallgatói és kutatói biztonságban vannak: ők akkor is részt vehetnek majd a programokban, ha a kormány nem tud megállapodni a bizottsággal.

A magyar egyetemek hallgatói mobilitást lehetővé tevő Erasmus+-programra beadott pályázatait csütörtökön bírálja el a Tempus Közalapítvány, ezután lehetne megkötni a 2023-2024-es időszakra vonatkozó szerződéseket – írja a hvg.hu. Mivel a pályázás lehetőségét nem korlátozták, a modellváltó és állami fenntartású egyetemek is beadták a pályázataikat. Az alapítványi fenntartású egyetemek azonban egyelőre akkor sem köthetnek szerződést, ha a Tempus elfogadja a pályázataikat. Ha nem születik időben megállapodás a magyar kormány és az Európai Bizottság között, az alapítványi egyetemek jövőre is eleshetnek ezektől a forrásoktól.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!