Számkivetettségről, eurómilliós károkról panaszkodtak közalapítványi egyetemek

2023. június 8. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A közérdekű vagyonkezelő alapítványi modellre átálló egyetemekről szervezett meghallgatást a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán. Az ilyen alapítványok és az általuk fenntartott intézmények tavaly december, a tagállami Tanács döntése óta nem írhatnak alá kötelezettségvállalást uniós támogatásokról. A miniszterek európai bizottsági javaslatra úgy látták, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. A részletekről azóta is megy az alkudozás.

Ahogy arról korábban írtunk, a tiltás két programot érint különösen érzékenyen: a mobilitási Erasmusnál júliusban alá kellene írni kötelezettségvállalásokat, a Horizont Európa kutatási együttműködésnél pedig már most is gondok vannak.

A brüsszeli eseményről beszámoló EUrologus szerint Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azt mondta, hogy

az egyetemek valószínűleg nem vehetnek részt a 2024-25-ös Erasmus- és Horizont-programokban.

Eurómilliós károkról beszéltek

Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoport-vezetője arról beszélt, hogy nem szívesen működnek velük együtt az európai konzorciumokban. A partnerek tartanak attól, hogy a magyar fél bevonása hátrányt, szerződésmódosítást vagy forrásvesztést jelent nekik.

„Ez óriási erkölcsi és anyagi veszteség számunkra. Tíz év erőfeszítéseit nullázza le”

idézte a Szabad Európa.

Ahogy arról korábban írtunk, a Horizont Európa programban továbbra is pályázhatnak az érintett egyetemek, de uniós pénzt nem kaphatnak. Ha a kormány megegyezne a feltételekről és a tagállamok feloldanák a kötelezettségvállalások tiltását, elvileg utólag is igényelhetnék a támogatást. Információink szerint ugyan nyolc hónap van a kötelezettségvállalások megkötésére a nyertes pályázatoknál, de van, ahol a határidő már májusban lejárt. A kormány ötmilliárd forinttal száll be egy tucat pályázatnál, hogy kipótolja a pénzt.

A Horizont Európában jellemzően több résztvevős konzorciumokra írnak ki pályázatokat. Az érintett egyetemek ezekbe elvileg beszállhatnak, de ha nem akarják őket bevenni, ezeknél a kiírásoknál gyakorlatilag pályázni sem tudnak, így nem is lesz mit téríteni utólag. Mivel ezek központi kezelésű programok, nincsenek országonkénti „borítékok”, azaz végleg elszállhat a pénz.

Kasza Gyula arról beszélt, hogy az általa lefedett területeken már körülbelül 10-15 pályázatból esett ki magyar kutatógárda. Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudomány Egyetem rektora szerint eddig nyolcmillió euró kárt szenvedtek egy olyan helyzetben, amelynek nem ők az okozói. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora több mint négymillió eurós veszteségről beszélt.

Perelni akarnak

A Szabad Európa szerint Merkely Béla és Kovács Levente is azt állította, hogy a modellváltás nem csökkentette az önállóságukat. A Semmelweis Egyetem rektora azzal érvelt, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium csak egyszer tett észrevételt, az Óbudai Egyetem rektora szerint pedig az átállás óta hozott 393 szenátusi határozatból eddig egyet sem küldött vissza a kuratórium.

A tanács kirekesztő határozata sérti az egyetem integritását, ezért az Európai Bírósághoz fordulunk – jelentette ki Merkely Béla.

Portfolio: A kiküldött szövegből hiányzik egy elvárás

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter májusban arról beszélt, hogy kiküldik az Európai Bizottságnak a jogszabály normaszövegét, amellyel orvosolnák az összeférhetetlenségi problémákat. A Portfolio viszont csütörtökön arról írt, hogy ugyan kiment a szöveg, de hiányoznak belőle a kuratóriumi tagság feltételei, pedig az uniós testület ezek kidolgozását is kérte. Csak annyi a kiválasztási folyamat, hogy meghívják a tagokat a kuratóriumokba. Az Európai Bizottság jelezte, hogy ennél összetettebb alkalmassági feltételrendszert vár el, és a Portfolio szerint abban maradtak, hogy a kormány ezt minél előbb elküldi. A lap úgy tudja, kedden telefonon egyeztetett Navracsics Tibor Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztossal.

A Portfolio szerint az Európai Bizottság olyan megoldásokon is gondolkodik, hogy a modellváltott egyetemek hallgatói ne essenek ki az Erasmus-programból,

de még bízik a megegyezésben. A határidő közelsége viszont rákényszerítheti a testületet, hogy az eredeti terveivel ellentétben külön kezelje az ügyet a befagyasztott támogatásokért cserébe elvárt többi feltételtől. Arról, hogy melyek ezek és milyen összegeket tartanak miattuk vissza, itt írtunk bővebben.

A Portfolio arra is emlékeztet, hogy a magyar tervezet eleve későn érkezett. Az Európai Bizottság részéről többször is elmondták: már márciusban világosan közölték, hogy milyen kritériumokat akarnak a jogszabályban látni, és sürgették a magyar kormányt, hogy normaszöveget küldjön, amelyet értékelni tudnak. A másik fél szerint többször sem volt egyértelmű, hogy milyen politikai funkciók számítanak összeférhetetlennek, ezért késlekedtek a jogi dokumentum megküldésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!