Az ukrán hadsereg előretört Bahmutnál

2023. szeptember 4. – 08:52

frissítve

Az ukrán hadsereg előretört Bahmutnál
Ukrán tűzoltó dolgozik az éjszakai orosz dróntámadás helyszínén az Odessza régióban – Fotó: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

  • Az elmúlt héten három négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ukrán hadsereg Bahmutnál.
  • Hivatalosan is benyújtotta lemondását az ukrán védelmi miniszter, akinek távozását Zelenszkij kezdeményezte.
  • Az orosz védelmi minisztérium szerint dróntámadást hiúsítottak meg Kurszk határvidékén és a Krím közelében.
  • Hétfő éjszaka súlyos dróntámadás ért egy ukrán kikötőt Odessza régióban.

A kijevi rendőrség figyelmeztette a lakosokat, hogy a város összes központjára vonatkozólag bombariasztást kaptak – írja a Sky News.

„A fővárosi rendőrség tájékoztatást kapott arról, hogy az összes kijevi bevásárlóközpontban bombariadó fenyegetést jelentettek” – áll a a fővárosi katonai közigazgatás közleményében.

Mivel hétfőn és a múlt héten is több hamis bombariadóról kaptak bejelentést, ezért a hatóságok nyugalomra szólították fel a lakosságot.

A News York Times névtelen forrásokra hivatkozva ír róla, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető Oroszországba utazna, hogy egy lehetséges fegyvereladásról tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az országát csak nagyon ritkán elhagyó Kim a jelentések szerint Phenjanból páncélvonaton utazik az orosz Csendes-óceán partján fekvő Vlagyivosztokba. A tervek szerint az oroszok jelentős mennyiségű lőszert vásárolnának Észak-Koreától.

A hír éppen azután érkezett, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszélt: Oroszország tárgyalásokat folytat Észak-Koreával lehetséges közös hadgyakorlatokról.

Oroszország közös hadgyakorlatokról tárgyal Észak-Koreával – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert hétfőn.

„Miért ne? Ők a szomszédaink. Van egy régi orosz mondás: nem te választod meg a szomszédaidat, így jobb, ha békében és harmóniában élsz velük”

– mondta Sojgu az Interfaxnak. Szerinte „természetes”, hogy erről tárgyalnak.

A dél-koreai hírszerzés szerint Sojgu kezdeményezte Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnél, hogy országaik Kínával együtt tartsanak haditengerészeti gyakorlatot.

Észak-Korea 2006 óta hat nukleáris kísérletet hajtott végre, és az elmúlt években különböző rakétákat tesztelt, de ritkán tart hadgyakorlatokat szomszédaival.

(Guardian)

Addig nem lesz új gabonaexport-megállapodás, amíg a Nyugat nem teljesíti az orosz mezőgazdasági export megkönnyítésére vonatkozó kötelezettségeit – jelentette ki Vlagyimir Putyin Szocsiban.

Oroszország 56 millió tonna gabonaterméket exportált a fekete-tengeri gabonaüzlet keretében, és ezzel 41 milliárd dollárt keresett – állítják a nyugati hatalmak. Moszkva viszont azt állította, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportja akadályokba ütközik az egyezség miatt, és hogy nem jut elég ukrán gabona a rászoruló országokba. Ezért az oroszok júliusban felmondták a megállapodást.

„Készek leszünk megfontolni a gabonaüzlet felélesztésének lehetőségét, és erről ma ismét beszéltem elnök úrral. Amint az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló összes megállapodást teljes mértékben végrehajtják, készek vagyunk így tenni” – mondta Putyin. Moszkva feltétele, hogy a Nyugat teljesítse az ENSZ-szel egyidejűleg elfogadott külön memorandumot, amely az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport megkönnyítését célozza.

Az orosz elnök szerint nem igaz az sem, hogy Oroszország a megállapodás felfüggesztésével élelmiszerválságot szított, mert állításuk szerint azóta az árak nem emelkedtek. „Nincs fizikai élelmiszerhiány” – mondta az orosz elnök.

(Guardian)

Az ukrán ellentámadás kudarcot vallott a jelenlegi állás szerint – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Szocsiban megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ukránok ugyanakkor arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben erőik előretörtek Bahmutnál és 47 négyzetkilométert szabadítottak fel. Június óta pedig összesen 250 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz fegyveresektől. Az orosz megszállók százezer négyzetkilométert birtokolnak a 2014-ben megszállt Krím félszigettel együtt.

Az orosz elnök azt is mondta, hogy Oroszország sohasem utasította vissza az Ukrajnával való tárgyalást.

(MTI)

A brit védelmi minisztérium napi jelentésében osztotta meg annak a vizsgálatnak az eredményét, amely szerint az orosz Sandstorm nevű hekkercsoport a távolból vírus próbál telepíteni ukrán katonák telefonjaira, hogy érzékeny információkat szerezzen, írja a jelentés nyomán a Sky News.

A brit titkosszolgálat szerint az orosz hírszerzéshez köthető hekkerek által használt Infamous Chisel nevű vírus folyamatos hozzáférést biztosító az Android mobiloperációs rendszert futtató eszközökhöz. Mint a jelentésben írják, ez a tevékenység is pontosan megmutatja, hogy Oroszország aktívan használja kiberhadviselési képességeit az Ukrajnában zajló invázió támogatására.

Nem először hívta fel magára a figyelmet a Putyin egyik fontos propagandistájának tartott Vlagyimir Szolovjov, aki legutóbb CCCP-feliratú (a Szovjetunió rövidítése) melegítőben azt fejtegette az orosz állami tévében futó műsorában, hogy a Balti országokat a földdel egyenlővé kellett volna tenni a Pszkovban található légibázist ért sikeres dróntámadás után. A támadást követően felvetődött, hogy ezek egyikéből indították a drónt, majd később kiderült, hogy feltehetőleg Oroszországból.

Szolovjov kijelentésére Ukrajna korábbi ausztriai nagykövete, Olexander Scherba hívta fel a figyelmet a Twitteren (mai nevén az X-platformon). Szolovjovról korábban akkor olvashattak a Telexen, amikor a tévéműsorban azt tanácsolta a nézőknek, hogy ne féljenek a haláltól, illetve kifejtette, hogy túlértékelik az életet, de a halál úgyis elkerülhetetlen. Szintén tőle származó erős mondat, hogy az orosz katonák akár Washingtont is elfoglalhatnák, máskor pedig szintén az orosz állami tévében vetette fel, hogy a Sztálin által használt brutális módszerekhez kellene nyúlni a háborúban.

Az elmúlt héten három négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ukrán hadsereg, vagyis az elmúlt hét során előretört Bahmutnál, írja friss Telegram-bejegyzésében Hanna Maljar, az ország védelmiminiszter-helyettese az MTI szerint.

Az ukrán külügy beszámolójában az áll, hogy a júniusban kezdődött ukrán ellentámadás során eddig 47 négyzetkilométert foglaltak vissza összesen az oroszoktól, szintén Bahmut térségében, de Maljar közleményében kitért arra is, hogy a korábban porig rombolt településtől délre az orosz erők ellentámadásokkal próbálják visszaszerezni az elvesztett területeket.

Ukrajna keleti részén, Harkiv megyében, Kupjanszk térségében, valamint Liman, Avgyijivka és Marjinka környékén, továbbá Donyeck megyében szintén támadnak az orosz csapatok, ezért augusztus végén Ukrajna elrendelte a civil lakosság evakuálását Kupjanszktól.

A miniszterhelyettes kitért arra is, hogy az ukrán erők jelenleg délen Melitopol felé nyomulnak, de azt nem közölte, hogy itt mekkora területet vontak ellenőrzésük alá. Az nyáron kezdődött idei ukrán ellentámadás során eddig, becslések szerint 250 négyzetkilométert sikerült felszabadítani, miközben az orosz megszállók százezer négyzetkilométert birtokolnak a 2014-ben megszállt Krím félszigettel együtt.

Az ukrán külügyi szóvivő szerint román területen ért földet az éjszakai orosz támadás során bevetett drónok egy része, írja a Guardian. Oleh Nyikolenko képes Facebook-posztjában kifejtette, hogy a határőrség jelentése szerint az Odessza régióban található Izmajil kikötőjét sújtó támadás helyszínétől nem messze iráni gyártású Sahid drónok zuhantak le, majd robbantak fel a Duna Romániához tartozó partján.

Nyikolenko szerint mindez újabb megerősítése annak, hogy az orosz terror nemcsak Ukrajna, de a szomszédos országok, köztük NATO-tagállamok biztonságára is veszélyt jelent. A szóvivő által megosztott fotón, állítása szerint egy robbanás lángjai láthatók román területen, és az állítást erősíti a Reuters forrása is, amely szerint két orosz drón zuhant le ugyanitt.

A fentieket kategorikusan cáfolta a román védelmi minisztérium közleménye, amely szerint az éjszakai támadás nem jelentett közvetlen veszélyt Romániára nézve, ugyanakkor az ország elítélte az orosz támadást, írja a Reuters.

A Guardian emlékeztet, hogy Ukrajna gabonaexportjában fontos szerepet játszott Reni és a most megtámadott Izmajil kikötője, amelyek a teljes exportmennyiség negyedét tették ki, mielőtt Oroszország kilépett az ENSZ által támogatott megállapodásból, amely biztonságos áthaladást biztosított az ukrán gabona exportjához, a Fekete-tengeren keresztül.

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akinek távozását előzőleg Zelenszkij elnök kezdeményezte, írja a miniszter a Twitteren megjelent posztjára hivatkozva a Sky News.

Reznyikov posztjában úgy fogalmaz, megtiszteltetés volt az utóbbi huszonkét hónapban, az ország történetének legkeményebb időszakában az ukrán népet szolgálni.

Mint korábban a Telexen is olvashatták, az ukrán elnök azzal indokolta a minisztercserét, hogy új megközelítésekre és a párbeszéd új formáira van szükség a tárcától a hadsereg és a szélesebb társadalom irányába is. Az új védelmi miniszter Rusztem Umerov lesz, és szakértők szerint a miniszterváltás hátterében a védelmi minisztériumot ért korrupciós vádak is állhatnak, amelyeket Reznyikov alaptalannak nevezett.

Reznyikov nem válaszolt a jövőjével kapcsolatban a Kyiv Post által feltett kérdésre, amely szerint hamarosan ő lehet Ukrajna nagykövete az Egyesült Királyságban, ugyanakkor az interjúban elmondta, hogy számos projektet tervez a védelmi erők támogatására, de civilként.

Az orosz védelmi minisztérium szerint ukrán dróntámadást hiúsítottak meg az elmúlt éjszaka során Kurszk határvidékén és a Krím közelében, írja a Guardian. A hivatalos jelentést némiképp árnyalja, hogy Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója szerint a támadás tüzet okozott egy nem lakóépületben, Kurcsatov városában, de a támadásnak nem voltak áldozatai.

Az orosz Baza hírügynökség szerint a megsérült épületet a helyi biztonsági szolgálatok használják, és a tüzet lehulló dróntörmelék okozta.

A Reuters jelentése emlékeztet, hogy Oroszország egyik legnagyobb atomerőműve körülbelül négy kilométerre található Kurcsatovtól, de nem érkeztek arról információk, hogy az erőmű is a támadás célpontjai közt lett volna.

Mintegy tizenhét orosz katonai drónt semmisített meg az ukrán légvédelem az elmúlt éjszaka során lezajlott támadásban, Odessza régióban, írja több forrásra hivatkozva a Sky News és a Guardian.

Az Izmail településnél történt támadásról szóló helyi jelentések szerint senki nem sérült meg, de a légvédelem közbelépése ellenére néhány drón célba talált, így a támadásban mezőgazdasági raktárépületek, üzemek, valamint mezőgazdasági gépek és egyéb berendezésekben keletkezett kár.

Tűzoltó dolgozik az éjszakai orosz dróntámadás során keletkezett tűz megfékezésén Fotó: Reuters
Tűzoltó dolgozik az éjszakai orosz dróntámadás során keletkezett tűz megfékezésén Fotó: Reuters

Oleg Koper, a régió kormányzója elmondta, hogy a támadás több mint három és fél órán át zajlott, ezért a két nagy dunai ukrán kikötő egyike ellen, ezért a helyi hatóságok hétfőn hajnalban figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak biztonságos helyen.

A támadás egy nappal azután történt, hogy Oroszország dróncsapást indított Reni településnél található üzemanyagraktár ellen, egyúttal egy nappal megelőzte a Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan találkozóját, amelyben a török elnök a várhatóan a gabonamegállapodás újraélesztését kezdeményezi majd az orosz elnöknél.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a késő esti videós beszédében bejelentette, hogy lecseréli a védelmi minisztert. Olekszij Reznyikov leváltását kéri a parlamenttől, és a helyére Rusztem Umerovot javasolja.
  • Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál, jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka egy interjúban.
  • Az ellene felhozott csalási vádak miatt letartóztatták a leggazdagabb ukrán oligarchát, Igor Kolomojszkijt, aki Zelenszkij 2019-es elnökválasztási kampányát is támogatta.
  • Idén január óta 280 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz, jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.
  • A brit védelmi minisztérium szerint június vége óta Oroszország toborzóhirdetésekkel szólítja meg a szomszédos országok állampolgárait, hogy Ukrajnában harcoljanak.
  • Oroszország nagyszabású dróntámadást indított a dél-ukrajnai Odessza ellen vasárnap kora hajnalban. A 25 drónnal kikötői létesítményeket támadtak, két ember megsérült.

A vasárnapi híreket ide kattintva olvashatják vissza.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!