Egy ukrán tábornok szerint is áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál

2023. szeptember 3. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva


Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál, jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka vasárnap a The Observer brit lapnak adott interjújában.

A dandártábornok szerint az orosz erők idejük és erőforrásaik 60 százalékát az első védelmi vonal kiépítésére fordították, és csak 20 százalékát a második és harmadik vonalra. Az ukrán fegyveres erők java része jelenleg az első és a második orosz védelmi vonal között van, mondta. „Az offenzíva középpontjában most azoknak az ellenséges egységeknek a megsemmisítése áll, amelyek fedezik az orosz csapatok visszavonását a második védelmi vonal mögé.”

Tarnavszkij arról is beszélt, hogy az ellentámadást az oroszok által épített hatalmas aknamező akadályozta. Mögötte az orosz csapatok „egyszerűen csak álltak és várták az ukrán hadsereget”. „Amint ott (az első védelmi vonalon) bármilyen ukrán haditechnika megjelent, az oroszok azonnal tüzet nyitottak rá. Ezért az aknamentesítést csak gyalogság végezte és csak éjszaka” – magyarázta.

Szerinte most, hogy az aknamezőt az első védelmi vonalnál felszámolták, az oroszok kénytelenek manőverezni és átcsoportosítani erőiket. „Az ellenség nem csak Ukrajnából, hanem Oroszországból is gyűjt tartalékokat” – mondta Tarnavszkij, hozzátéve, biztosra veszi, hogy előbb-utóbb az oroszoknak elfogynak a legjobb katonáik. Azt mondta, hogy a második vonal nem olyan jól kiépített, így az ukránok ott használhatják a haditechnikájukat, noha azon a területen még mindig vannak elaknásított részek.

Ukrajna korábban azt mondta, hogy hétfőn elfoglalta a délen lévő Robotinét, ami utat jelenthet az ukrán erőknek a Krím felé. A Sky News egyik katonai elemzője szombaton arról beszélt, hogy Oroszország északkeletről, Kupjanszk környékéről csoportosíthat át erőket, hogy megakadályozza az esetleges ukrán áttörést. A frontvonalak állását itt lehet megnézni az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképein:

(Observer, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!