Zelenszkij bejelentette, hogy lecseréli a védelmi minisztert

2023. szeptember 3. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a késő esti videós beszédében bejelentette, hogy Olekszij Reznyikov védelmi miniszter leváltását kéri a parlamenttől, és a helyére Rusztem Umerovot javasolja. Zelenszkij azt mondta, hogy Reznyikov a háború több mint 550 napján keresztül állt a minisztérium élén, de szerinte új megközelítésekre és a párbeszéd új formáira van szükség a tárcától a hadsereg és a szélesebb társadalom irányába is.

Volodimir Zelenszkij és Olekszij Reznyikov a vilniusi NATO-csúcs helyszínén 2023. július 12-én – Fotó: Odd Andersen / AFP
Volodimir Zelenszkij és Olekszij Reznyikov a vilniusi NATO-csúcs helyszínén 2023. július 12-én – Fotó: Odd Andersen / AFP

Reznyikovot 2021 novemberében nevezték ki védelmi miniszterré, és elemzők szerint fontos szerepe volt abban, hogy biztosítsa az ország nyugati támogatását a háború alatt. Ugyanakkor többször is korrupciós vádak érték a minisztériumot, amit Reznyikov alaptalannak nevezett.

Korábban már többször elterjedt a hír, hogy leválthatják Reznyikovot. Legutóbb csütörtökön írt arról az Ukrajinszka Pravda, hogy az elnöki hivatalhoz közel álló források szerint ez a jövő héten várhatóan megtörténik.

Akkor Jaroszlav Zselezsnyiak parlamenti képviselő arról beszélt, hogy az utódja a most bejelentett Umerov lehet, aki eddig az ukrán állami privatizációs alapnak volt a vezetője, de részt vett a fekete-tengeri gabonafolyosóhoz köthető tárgyalásokban is. A képviselő szerint a kormány azt fontolgatja hogy a leváltott Reznyikovot újból kinevezik Ukrajna londoni nagykövetévé. Ezt egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Reznyikov egyik utolsó nyilatkozatában a leváltása bejelentése előtt arról beszélt vasárnap, hogy Ukrajna ősszel fel akarja pörgetni a drónok gyártását. (Sky News, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!