Putyin: Addig nem lesz új gabonamegállapodás, amíg a Nyugat nem teljesíti az ígéreteit

2023. szeptember 4. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Addig nem lesz új gabonaexport-megállapodás, amíg a Nyugat nem teljesíti az orosz mezőgazdasági export megkönnyítésére vonatkozó kötelezettségeit – jelentette ki Vlagyimir Putyin Szocsiban.

Oroszország 56 millió tonna gabonaterméket exportált a fekete-tengeri gabonaüzlet keretében, és ezzel 41 milliárd dollárt keresett – állítják a nyugati hatalmak. Moszkva viszont azt állította, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportja akadályokba ütközik az egyezség miatt, és hogy nem jut elég ukrán gabona a rászoruló országokba. Ezért az oroszok júliusban felmondták a megállapodást.

„Készek leszünk megfontolni a gabonaüzlet felélesztésének lehetőségét, és erről ma ismét beszéltem elnök úrral. Amint az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló összes megállapodást teljes mértékben végrehajtják, készek vagyunk így tenni” – mondta Putyin. Moszkva feltétele, hogy a Nyugat teljesítse az ENSZ-szel egyidejűleg elfogadott külön memorandumot, amely az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport megkönnyítését célozza.

Az orosz elnök szerint nem igaz az sem, hogy Oroszország a megállapodás felfüggesztésével élelmiszerválságot szított, mert állításuk szerint azóta az árak nem emelkedtek. „Nincs fizikai élelmiszerhiány” – mondta az orosz elnök.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!