Oroszország drónokkal támadta Odesszát

2023. szeptember 3. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nagyszabású dróntámadást indított a dél-ukrajnai Odessza ellen vasárnap kora hajnalban. A 25 drónnal kikötői létesítményeket támadtak, két ember megsérült – írja a Reuters az ukrán hatóságok jelentése alapján.

A támadás három és fél órán keresztül tartott, az ukrán légvédelem 22 iráni gyártmányú Shahed drónt lőtt le. Az ukrán déli katonai parancsnokság szerint a drónok egy civil létesítményt találtak el egy kikötőben a Duna-deltánál, és a két sérült is civil.

A Duna lett Ukrajna legfontosabb kereskedelmi útvonala, mióta Oroszország egyoldalúan kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, ellehetetlenítve a tengeri szállítást.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. Oroszország júliusban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a megállapodást.

A Duna-delta kikötői mindössze 15 km-re vannak a román határtól. A Duna kulcsfontosságú közlekedési útvonal, amit Ukrajna igyekezett a gabonamegállapodás felrúgása után kihasználni, és átirányítani a gabonaszállítást a Dunán keresztül, csakhogy a szállítási költségek azonban így sokkal magasabbak, a dunai kikötők pedig nem képesek a tengeri kikötőkkel azonos volument kezelni. Oroszország augusztus közepén Duna menti ukrán gabonaraktárakra is lecsapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!