Az ukránok szerint drónokkal támadták éjjel az oroszok a Duna menti gabonaraktárakat

2023. augusztus 16. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország ismét ukrán gabonaraktárakra csapott le, ugyanis ismét célba vették a dél-odesszai gabonainfrastruktúrát azután, hogy Kijev egyre gyakrabban használja a Duna menti raktárakat és kikötőket az Európába irányuló gabonaszállításra. Kijev azért fordult ezek felé a kikötők felé, mert Moszkva felbontotta a Fekete-tengeren keresztül történő kulcsfontosságú háborús exportmegállapodást – írja az Associated Press az ukrán tájékoztatásra hivatkozva.

Oleh Kiper, Odessza kormányzója szerint az orosz drónok éjszakai bombázásának elsődleges célpontjai a kikötői terminálok és a gabonasilók voltak, többek között a Duna-delta kikötőiben. A légvédelemnek Kiper szerint 13 drónt sikerült elfognia.

A Duna-delta kikötői mindössze 15 km-re vannak a román határtól. A Magyarországon is áthaladó Duna Európa második leghosszabb folyója és kulcsfontosságú közlekedési útvonal, amit Ukrajna igyekezett a gabonamegállapodás felrúgása után kihasználni, és átirányítani a gabonaszállítást a Dunán keresztül, csakhogy a szállítási költségek azonban így sokkal magasabbak, a dunai kikötők pedig nem képesek a tengeri kikötőkkel azonos volument kezelni. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!