Oroszország nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonamegállapodást

2023. július 17. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország értesítette Ukrajnát, Törökországot és az ENSZ-t, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást – írja a Sky News.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. A megállapodást legutóbb május 17-én hosszabbították meg 60 nappal.

Az orosz-ukrán gabonamegállapodás nagy segítséget jelentett Ukrajnának, és az élelmiszerhiány miatt szenvedő országoknak is. A megállapodás mindig egy adott időtartamra szól, a jelenlegi hétfőn járt le, Oroszország pedig az utolsó pillanatig halogatta a döntést, hogy beleegyezik-e a folytatásba, vagy sem.

A megállapodás meghosszabbítása érdekében nemrég Nagy István agrárminiszter Ankarába is elutazott, és nemrég Recep Tayyip Erdoğan török elnök is azt nyilatkozta, hogy bízik a folytatásban.

Oroszország korábban azt követelte, hogy a megállapodásért cserébe oldják fel az orosz gabona- és műtrágyakivitelére kiszabott szankciókat és korlátozásokat.

Órákkal azelőtt, hogy Oroszország megerősítette volna, hogy felbontja a megállapodást, robbanásokat jelentettek a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hídról. A Kreml azonban hangsúlyozta, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás leállításának semmi köze a támadáshoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, a csomag Oroszországra vonatkozó részei nem teljesültek, megállapodás pedig addig nem születhet, amíg ezeket nem javítják ki. A TASZSZ beszámolója szerint Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország azonnal visszatér a megállapodáshoz, amint az orosz félre vonatkozó részletekben is egyezségre jutnak.

Mivel azonban a határidő ma lejárt, egyelőre megszűnik a megállapodás.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!