Letartóztatták a leggazdagabb ukrán oligarchát, Igor Kolomojszkijt

2023. szeptember 3. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Ukrajna egyik legnagyobb oligarcháját, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019-es elnökválasztási kampányát is támogatta – írja a CNN.

Az Ukrinform jelentése szerint a kijevi bíróság szombaton rendelte el Igor Kolomojszkij előzetes letartóztatását hatvan napra, amíg a hatóságok vizsgálják az ellene felhozott csalási vádakat.

Kolomojszkijnak az ukrán médiaiparban, az olajiparban és a bankszektorban is vannak cégei. Amellett, hogy gazdag, Ukrajna egyik legismertebb embere is egyben. 2014-ben vette át Dnyipropetrovszki régió kormányzói szerepét, a háború kitörése után kulcsszerepet játszott az önkéntes zászlóaljak finanszírozásában is.

Miután Zelenszkij bejelentette, hogy indul a 2019-es választáson, jelentős mennyiségű pénzzel támogatta kampányát. Az egyre szigorúbb korrupcióellenes intézkedések viszont így is utolérték, 2021-ben szankcionálták, mert „korrupciós cselekményekben vett részt”, idén februárban pedig házkutatást is tartottak nála.

A bíróság október 31-ig rendelte el a letartóztatását, az óvadékot 500 millió ukrán hrivnyában (közel ötmilliárd forintban) állaptották meg. Ha le is teszi az óvadékot, nem hagyhatja majd el a régiót, meg kell jelennie a kihallgatásokon, és nem veheti fel a kapcsolatot a tanúkkal és a többi gyanúsítottal sem.

Kolomojszkij megrkezik a kijevi bíróságra 2023. szeptember 2-án – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters
Kolomojszkij megrkezik a kijevi bíróságra 2023. szeptember 2-án – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Kolomojszkij ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az Ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal is nyomoz csalás és bűncselekmény útján szerzett vagyon tisztára mosása miatt.

A nyomozás középpontjában Kolomojszkij állítólagos szerepe áll több mint félmilliárd hrivnya tisztára mosásában. A pénzt állítólag az általa irányított bankok segítségével utalták külföldre több összegben 2013 és 2020 között.

Az ukrán korrupciós ügyekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!