Brit hírszerzés: Oroszország a szomszédos országokban is toboroz

2023. szeptember 3. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Június vége óta Oroszország toborzóhirdetésekkel szólítja meg a szomszédos országok állampolgárait, hogy Ukrajnában harcoljanak – írja a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében.

Örményországban és Kazahsztánban például 495 ezer rubeles (több mint 1,8 millió forintos) kezdőfizetést és 190 ezer rubeles (nagyjából 700 ezer forintos) havi bért ajánlottak online hirdetéseken keresztül. Kazahsztán északi régióiban az orosz kisebbséget célozzák a hirdetésekkel.

Oroszország más eszközökkel is toboroz: legalább május óta gyorsított állampolgárság és akár 4160 dolláros (közel másfél millió forintos) fizetés ígéretével toboroz közép-ázsiai migránsokat, hogy Ukrajnában harcoljanak. Oroszországban legalább hatmillió közép-ázsiai migráns él.

Egyes jelentések szerint a kelet-ukrajnai, orosz megszállás alatt álló Mariupolba érkező az üzbég migráns építőmunkások útleveleit elkobozták, és arra kényszerítették őket, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereghez.

A külföldiek toborzásával a Kreml valószínűleg a további népszerűtlen belpolitikai mozgósító intézkedéseket akarja elkerülni a 2024-es elnökválasztás előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!