Az ukránok szerint Romániában zuhant le az Ukrajnát támadó orosz drónok egy része, Románia cáfolta az értesülést

2023. szeptember 4. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán külügyi szóvivő szerint román területen ért földet az éjszakai orosz támadás során bevetett drónok egy része, írja a Guardian. Oleh Nyikolenko képes Facebook-posztjában kifejtette, hogy a határőrség jelentése szerint az Odessza régióban található Izmajil kikötőjét sújtó támadás helyszínétől nem messze iráni gyártású Sahid drónok zuhantak le, majd robbantak fel a Duna Romániához tartozó partján.

Nyikolenko szerint mindez újabb megerősítése annak, hogy az orosz terror nemcsak Ukrajna, de a szomszédos országok, köztük NATO-tagállamok biztonságára is veszélyt jelent. A szóvivő által megosztott fotón, állítása szerint egy robbanás lángjai láthatók román területen, és az állítást erősíti a Reuters forrása is, amely szerint két orosz drón zuhant le ugyanitt.

A fentieket kategorikusan cáfolta a román védelmi minisztérium közleménye, amely szerint az éjszakai támadás nem jelentett közvetlen veszélyt Romániára nézve, ugyanakkor az ország elítélte az orosz támadást, írja a Reuters.

A Guardian emlékeztet, hogy Ukrajna gabonaexportjában fontos szerepet játszott Reni és a most megtámadott Izmajil kikötője, amelyek a teljes exportmennyiség negyedét tették ki, mielőtt Oroszország kilépett az ENSZ által támogatott megállapodásból, amely biztonságos áthaladást biztosított az ukrán gabona exportjához, a Fekete-tengeren keresztül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!