Megtalálták a Prigozsint szállító lezuhant magánrepülő feketedobozát

2023. augusztus 25. – 09:20

frissítve

Megtalálták a Prigozsint szállító lezuhant magánrepülő feketedobozát
Putyin és egy orosz kollaboráns körözési fotója a zaporizzsjai Orehov város rendőrörsének hirdetőtábláján – Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Megtalálták a Prigozsint szállító lezuhant magánrepülő feketedobozát
  • Megtalálhatták Prigozsin gépének leszakadt szárnyát és futóművét
  • A Kreml tagadja, hogy köze lenne a Wagner-főnök gépének szerencsétlenségéhez
  • A brit hírszerzés szerint Prigozsin „nagy valószínűséggel” meghalt a katasztrófában
  • Egyetlen euróért eladta orosz érdekeltségeit a Heineken
  • Putyin napjai meg vannak számlálva a brit parlamenti védelmi bizottság elnöke szerint

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel támadott egy ukrán kikötőhöz tartozó infrastrukturális létesítményt éjjel az orosz haditengerészet – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, írja az MTI. A szóvivő annyit árult el, hogy a csapás „elérte célját”, ám az eltalált objektumot nem nevezte meg. A Vesztyi FM orosz állami hírrádió szerint a támadás Odessza megyében történt.

Konasenkov szerint az orosz hadsereg tíz ukrán támadást vert vissza. Az orosz tábornok azt mondta, hogy az elmúlt napon a fronton 675 ukrán katona halt meg, közülük 260-an a Donyeck környékén vívott harcokban. Az altábornagy arról is beszélt, hogy megsemmisítettek egy tábori lőszerraktárat a Zaporizzsja megyei Rabotine közelében, két Szu-25-ös harci gépet, hat harckocsit, két amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, két amerikai Stryker páncélozott személyszállító járművet, öt HIMARS- és egy csapásmérésre átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, valamint 73 drónt.

Lerombolták a Wagner-zsoldosok sírjait – állítja egy férfi, aki videót is készített az elpusztított sírokról az Oroszország déli részén található Nyikolajevka falu temetőjében, ami a zsoldossereg ismert temetkezési helye, írja a Sky News.

A férfi – akinek a felsőjén a Wagner-csoport emblémája virít – szerint ez istenkáromlással ér fel. „Emberek haltak meg Oroszországért, és most a nyughelyük a földdel lett egyenlő”, majd a kamerát egy halomba összegyűjtött kereszt és koszorú felé fordítja.

A Sky News által is hitelesnek gondolt felvételek futótűzként terjednek az orosz Telegram-csatornákon.

Az orosz Nyomozó Bizottság megtalálta annak a magángépnek a feketedobozát, amely szerdán zuhant le Tver régióban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezérével a fedélzeten, írja a Sky News. Ez az a doboz, ami alapján kiderülhet, hogy pontosan mi okozta a gép lezuhanását és ezzel a fedélzeten utazó tíz ember halálát.

Prigozsin halálát egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. A baleset helyszínén talált holttestek genetikai vizsgálatát most végzik el – közölte a Nyomozó Bizottság.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után zuhant le Prigozsin gépe, a történteket Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük.

„A Wagner-csoportnak nincs már akkora harci ereje, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov a Welt am Sonntag c. német hírlapnak.

A védelmi miniszter szerint a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin feltételezhető halála „megtörte” a zsoldossereg erejét, valamint meggyengítette Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmát is, mert megmutatta a világnak, ha az orosz elnök valakivel alkut köt, és az illető megszegi azt, akkor Putyin megbízhatatlanná válik.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után lezuhant az a magángép, amelyen az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is utazott. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

A történteket Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük, aki beszélt a gép lezuhanásának körülményeiről, lehetséges okairól, és arról is, hogy ezután milyen jövő várhat a Wagner-csoportra és zsoldosaira. Rácz szerint kizárható, hogy baleset történt volna, a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy valamilyen robbanás okozta a gép lezuhanását.

(Guardian)

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik Indiába a szeptemberi G20 csúcstalálkozóra – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában. Peszkov szerint Putyin a Oroszország Ukrajna elleni háborújával van elfoglalva.

Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával. Amennyiben olyan országba utazik, amely részese az ICC statútumának, letartóztathatják. Peszkov nem tett említést az elnök ellen kiadott elfogatóparancsról, de arra kitért, hogy az elnök nemrég virtuális módon vett részt a BRICS-országok vezetőinek johannesburgi csúcstalálkozóján.

Egyelőre még nem tisztázott, milyen módon tervez részt venni az orosz elnök a G20 Új-Delhiben tartott csúcstalálkozóján szeptember 9-én és 10-én, de Putyin tavaly sem repült Indonéziába a csoport találkozójára.

(MTI)


Alekszandr Lukasenko belarusz elnök nem tudja elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köze lenne annak a repülőgépnek a lezuhanásához, amelynek fedélzetén Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője is utazott, írja a SkyNews.

Egy belarusz hírügynökség arról írt, hogy Lukasenko szerint a baleset körülményei „túlságosan durvák és szakszerűtlenek” ahhoz, hogy azt az orosz elnök rendelte volna el. A belarusz elnök szerint Putyin nyugodt, nem cselekszik meggondolatlanul. Lukasenko azt is mondta, ő figyelmeztette korábban Prigozsint, hogy készüljön fel az életveszélyes fenyegetésekre.

A belarusz elnök felidézte két hónappal ezelőtti beszélgetését Prigozsinnal, éppen azután, hogy a Wagner-vezér fellázadt Moszkva ellen. Akkor megmondta neki, hogy meg fog halni. Erre Prigozsin azt felelte: „A pokolba vele – meg fogok halni”.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után lezuhant az a magángép, amelyen az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére is utazott. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

A történteket ebben a cikkben Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük.

Az „Orvosi Segítség Ahol Kell” Alapítvány (Medical Help on the Spot – MedSpot) lassan egy éve a háborús területekről a hátországba, Kárpátaljára menekült, ellátás nélkül maradt embereknek nyújt segítséget. Munkájukat jelenleg nehezíti, hogy helyben nincs meg a pontos diagnózishoz szükséges laboratóriumi háttér. A nehézségek megoldására most egy mobil laborra gyűjtenek.

Önkénteseik segítsége sok olyan ember számára támasz, akik lakóhelyükről elmenekülve, átmeneti szállókban rekedtek, és krónikus betegségekkel várják sorsuk jobbra fordulását. Van, aki 15 hónapja várja, hogy hazatérhessen, pedig mikor elmenekültek még arra gondoltak, hogy csak három nap kell majd maradniuk.

A háború elején már beszámoltunk a MedSpot Alapítvány munkájáról. Az utóbbi időben végzett munkájukról pedig ebben a cikkünkben írtunk.

A szlovákiai atomerőműveket üzemeltető Szlovák Villamosművek szerződést írt alá az amerikai Westinghouse vállalattal: alkalmassá tették az általa előállított nukleáris üzemanyagot a VVER típusú szocialista reaktorok számára is, amelyek több posztszocialista országban, így Magyarországon is megtalálhatóak. Szlovákiának a jövő év végéig van elég orosz üzemanyaga, de már tavaly elkezdődtek a tárgyalások alternatív forrásokból történő beszerzésről.

„Újabb nukleáris üzemanyag-beszállító biztosítása fontos lépés Szlovákia energetikai biztonságának megerősítése felé”

– mondta Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezetője.

Az amerikai vállalattal korábban megegyezett már Csehország, Bulgária, Lengyelország, Svédország, Ukrajna és az orosz szerződés lejárta után a finnek is kizárólag tőlük fogják beszerezni az üzemanyagot. (Napunk.sk)

Olyan felvételek kerültek fel az internetre, amelyeken állítólag Prigozsin lezuhant repülőgépének futóműve és az egyik szárnya látható – írta a Sky News. A 112-es orosz Telegram-csatorna olyan fotókat tett közzé, amiken a szárny azonosítószáma megegyezik a Wagner-főnökhöz köthető Embraer típusú gép azonosítójával.

Fotó: 112 / Telegram
Fotó: 112 / Telegram

A felvételeken szereplő roncsokat a baleset helyszínétől néhány száz méterre található Ladizsenka folyóból emelték ki, de eddig hivatalosan még senki sem erősítette meg, hogy ezek valóban a szerda délután lezuhant gépnek roncsai lennének.

(Sky News)

„A Downing Street nagyon szoros figyelemmel kíséri az oroszországi repülőgép-szerencsétlenség körül kialakult helyzetet” – mondta a brit miniszterelnök a SkyNewsnak. Rishi Sunak megerősítette, hogy a brit hírszerzés szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport főnöke „nagy valószínűséggel” a gépen volt. Az Egyesült Királyság „a szövetségesekkel együttműködve igyekszik megállapítani, hogy mi történt” – mondta a miniszterelnök.

(SkyNews)

Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára határozottan cáfolta azokat a sajtóállításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lehetett ahhoz a repülőgép-szerencsétlenséghez, amely szerdán este történt Oroszországban, írja az Interfax orosz hírügynökség.

„Most sok a találgatás a katasztrófa és a gép utasainak, köztük Jevgenyij Prigozsinnak a tragikus halála körül. Természetesen Nyugaton mindezeket a találgatásokat egy bizonyos oldalról mutatják be. Mindez abszolút hazugság” – mondta Peszkov, amikor arra kérték, hogy kommentálja a Tver melletti katasztrófát. Putyin elnök szóvivője azt mondta, még zajlik a tényfeltárás az ügyben.

„Az elnök azt mondta, hogy várja a vizsgálat eredményét, amely belátható időn belül befejeződik” – utalt vissza Peszkov Putyin elnök korábbi nyilatkozatára.

(Interfax)

Vlagyimir Putyin orosz elnök napjai „nagyon is meg vannak számlálva” – mondta a brit parlamenti védelmi bizottság elnöke a Sky Newsnak. Tobias Ellwood nem ért egyet azokkal az elemzőkkel, akik szerint Jevgenyij Prigozsin „nyilvánvaló halálával” Putyin „elsődleges fenyegetettsége kikerült a képből”, és az orosz elnök megerősödve léphet elő.

„Amilyen mértékben most Putyin kiiktatja a más véleményen lévőket, azt mutatja, hogy a Kreml belső köre iránti bizalom megszűnt” – mondta Ellwood, aki szerint az orosz elnök most inkább félelemmel irányít. A brit képviselő szerint az orosz elit és az oligarchák már nem tekintik „státuszuk garanciájának” az orosz elnököt. „Lehet, hogy Prigozsin halott, de a kár megtörtént, mert ő leplezte le, hogy Putyin ukrajnai inváziója valójában milyen rosszul sikerült” – mondta Ellwood.

Az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére is azon a magángépen utazott, ami szerdán lezuhant Oroszországban, a történteket Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával ebben a cikkben elemeztük.

(SkyNews)

Az orosz Arnest Group 1 euróért vette meg a Heineken oroszországi érdekeltségeit – írja a Sky News. A világ második sörfőzője ezzel egy 257 millió eurós veszteséget kénytelen benyelni.

A holland vállalat még 2022 márciusában, az orosz invázió kezdete után jelentette be, hogy kivonulnak Oroszországból. Akkor már azt mondták, hogy nem indítanak új beruházást, és úgy számoltak, hogy az eladáson nem lesz profitjuk. Nem is lett, de pesszimistábbak voltak, 400 millió eurós veszteséggel számoltak.

Nem akarták, hogy államosítsák az érdekeltségeiket, ezért minimalizálták a termelést, és év végégig garantálták, hogy kifizetik az 1800 munkavállalójukat.

Az Egyesült Államok októberben megkezdi az ukrán pilóták repülési képzését F-16-os vadászgépeken – közölte a Pentagon. A pilóták először angol nyelvű képzést kapnak, utána kezdik a tréninget – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője. A repülőkiképzés várhatóan az arizonai Tucsonban lévő Morris légierő bázison lesz, több pilóta és több tucatnyi repülőgép-karbantartó vesz majd részt rajta.

Hollandia, Dánia és Norvégia augusztus 20-án jelentette be, hogy F-16-osokat ad Ukrajnának. Az ukrán elnök múlt hónapban jelentette ki, hogy életet menthetnének a vadászgépek. „Az ellentámadás zajlik, de gyorsabban haladna, ha Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapna Nyugatról” – mondta akkor Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy dán F-16-osban ül az ukrán elnöki sajtószolgálat augusztus 20-án készített fotóján, a Skrydstrup légibázison felállított sátorban. Fotó: Ritzau Scanpix / Reuters
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy dán F-16-osban ül az ukrán elnöki sajtószolgálat augusztus 20-án készített fotóján, a Skrydstrup légibázison felállított sátorban. Fotó: Ritzau Scanpix / Reuters

Az F-16 Fighting Falcon egy könnyű vadászrepülőgép, amelyet eredetileg az 1970-es években terveztek. Először 1979-ben állították szolgálatba, és az Egyesült Államok légiereje rendszeresen használta mind az iraki háborúkban, mind Afganisztánban.

(Guardian)

Végleges bizonyíték még nincs rá, de „nagy valószínűséggel” meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezére, aki azon a magángépen volt, amely szerdán este túlélők nélkül lezuhant Oroszországban, írja szokásos hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium. „Prigozsin halála szinte biztosan mélyen destabilizáló hatással lenne a Wagner-csoportra” – olvasható a minisztérium Twitter-posztjában.

A Wagner-vezér gépének földbe csapódása után még rengeteg a kérdőjel, cikkünkben összeszedtük, amit az ügyről biztosan tudni lehet, de a fennmaradó kérdéseket is alaposan körüljártuk.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelmi erők pénteken kora reggel 42, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg a Krím félsziget közelében, egy ukrán rakétát pedig a Kaluga régió felett lőttek le. Közleményük szerint 33 drónt elektronikus hadviseléssel fojtottak el, és a Krím felett lezuhantak, mielőtt célba értek volna. Egyelőre se áldozatokról, se károkról nem érkeztek jelentések.

(AFP)

  • Vizsgálják az oroszországi Tver régióban lezuhant gép maradványait, amin a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin is utazott. A repülőgép-baleset ügyét büntetőeljárás keretei között vizsgálja az oroszországi Nyomozati Bizottság.
  • Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Kijevnek semmi köze nincs a történtekhez.
  • Joe Biden szerint nem sok olyan dolog történik Oroszországban, ami mögött ne Putyin állna. A német külügyminiszter, Annalena Baerbock szerint a baleset tökéletesen beleillik a putyini Oroszország tisztázatlan haláleseteinek sorába.
  • Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozhatta a magángép lezuhanását, de az elmúlt órákban már több elmélet is felmerült, mint például egy borsosládába rejtett bomba. Míg egyes brit források szerint az orosz hírszerzés állhat Prigozsin repülőjének lezuhanása mögött.
  • Andrij Juszov, az urkán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvívője megerősítette a hírt, miszerint ukrán különleges erők szálltak partra a Krímben csütörtökre virradóra. A szóvívó szerint a hadművelet sikeres volt, és még folytatódni fog.
  • Vlagyimir Putyin 24 órával a repülőgép-szerencsétlenség után nyilatkozott Jevgenyij Prigozsin, és a feldélzeten lévő többi utas haláláról. Az orosz elnök részvétét fejezte ki a családoknak. Prigozsinról mint jó üzletemberről beszélt, aki viszont követett el súlyos hibákat.
  • Továbbra is fogva tartják az orosz hatóságok a Wall Street Journal tudósítóját.
  • A német külügyminiszter szerint nem működnek az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók.
  • Lukasenko a békés egymás mellett élést méltatva gratulált Ukrajnának a függetlenség napja alkalmából.

Jó reggelt! Ha a csütörtöki hírekre kíváncsi, itt megtalálja őket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!