Ukrán védelmi miniszter: Prigozsin feltételezhető halála megtörte a Wagner-csoport erejét

2023. augusztus 25. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

„A Wagner-csoportnak nincs már akkora harci ereje, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov a Welt am Sonntag c. német hírlapnak.

A védelmi miniszter szerint a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin feltételezhető halála „megtörte” a zsoldossereg erejét, valamint meggyengítette Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmát is, mert megmutatta a világnak, ha az orosz elnök valakivel alkut köt, és az illető megszegi azt, akkor Putyin megbízhatatlanná válik.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után lezuhant az a magángép, amelyen az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is utazott. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

A történteket Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük, aki beszélt a gép lezuhanásának körülményeiről, lehetséges okairól, és arról is, hogy ezután milyen jövő várhat a Wagner-csoportra és zsoldosaira. Rácz szerint kizárható, hogy baleset történt volna, a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy valamilyen robbanás okozta a gép lezuhanását.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!