Lukasenko: Nem tudom elképzelni, hogy Putyinnak köze lenne Prigozsin gépének lezuhanásához

2023. augusztus 25. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva


Alekszandr Lukasenko belarusz elnök nem tudja elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köze lenne annak a repülőgépnek a lezuhanásához, amelynek fedélzetén Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője is utazott, írja a SkyNews.

Egy belarusz hírügynökség arról írt, hogy Lukasenko szerint a baleset körülményei „túlságosan durvák és szakszerűtlenek” ahhoz, hogy azt az orosz elnök rendelte volna el. A belarusz elnök szerint Putyin nyugodt, nem cselekszik meggondolatlanul. Lukasenko azt is mondta, ő figyelmeztette korábban Prigozsint, hogy készüljön fel az életveszélyes fenyegetésekre.

A belarusz elnök felidézte két hónappal ezelőtti beszélgetését Prigozsinnal, éppen azután, hogy a Wagner-vezér fellázadt Moszkva ellen. Akkor megmondta neki, hogy meg fog halni. Erre Prigozsin azt felelte: „A pokolba vele – meg fogok halni”.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után lezuhant az a magángép, amelyen az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére is utazott. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

A történteket ebben a cikkben Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!