Zelenszkij: Életet menthetnének az F-16-os vadászgépek

2023. július 6. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellentámadás zajlik, de gyorsabban haladna, ha Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapna Nyugatról – jelentette ki Volodimir Zelenszkij az ABC-nek adott interjújában. Az ukrán elnök hozzátette, hálásak a nyugati támogatásért, de az időben adott korszerű fegyverek révén hamarabb vissza lehetne szorítani az Ukrajnára tört orosz megszállókat, így a háború gyorsabb lezárásával életeket menthetnének meg.

A kezdeményezés most az ukrán erők kezében van, az orosz megszállók inkább védekezésre rendezkedtek be az ellenőrzésük alatt tartott ukrajnai területeken, de a régóta tervezett ukrán ellentámadás egyelőre nem hozott áttörést.

Ukrajna folyamatosan kap nyugati fegyverszállítmányokat, kulcsszerepet játszott az orosz erőkkel szembeni harcokban a segítség, amelynek fontos eleme volt a vállról indítható rakéták – például a javellinek –, a HIMARS-ok – az orosz védelmi vonalakat elérni képes rakétatüzérségi rendszerek – megjelenése, majd a páncélosoké, amelyek teljes erejű bevetése még odébb van. Az ukrán fél szerint az orosz védelmi vonalak áttöréséhez és a rakétákat alacsony magasságból, és viszonylag közelről, 8 kilométeres távolságból indító orosz helikopterek ellen fontos szerepük lenne a vadászgépeknek.

Ezek híján ugyanis ezeket a közelmúltban ismét bevetett orosz helikoptereket nehéz kiszűrni: a HIMARS-oknak ez túl közeli, a Stingereknek túl távoli célpont, miközben mérhető veszteséget okozhatnak az ukrán erőknek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!