AP: Kazettás lőszert küld Ukrajnának az USA

2023. július 6. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA pénteken bejelentheti, hogy egy újabb, 800 millió dolláros fegyvercsomagon belül több ezer kazettás lőszert küldenek Ukrajnába – írja az AP értesülései alapján a Guardian.

Az AP-nek egy névtelenséget kérő kormányzati forrás adta át az információt. Az oroszok is használnak ilyen lőszert, és a Human Rights Watch mindkét felet felszólította, hogy ne használjanak kazettás lőszert. Ezen Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó felháborodott.

A kazettás lőszer egy nagyobb lőszer, ami tele van kisebb töltetekkel, ritkább esetben szórólapokkal. A fegyvertípust a egy 2008-as egyezményben tiltották be, ebbe több mint 100 ország egyezett bele – az USA, Oroszország és Ukrajna azonban nem.

Egy kazettás bomba hüvelye Zaricsnyében február 6-án – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Egy kazettás bomba hüvelye Zaricsnyében február 6-án – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

A magyarban elterjedt elnevezés, a kazettás bomba nem annyira adja át a bomba működését, mint az angol cluster bomb, amit inkább talán fürtös bombának lehetne fordítani. Ebből sejthető már, hogy nem egy bombáról beszélünk, hanem több száz, esetenként akár több ezer összefűzött, kisebb bombáról, amit egy hordozóeszköz (magyarban ez a kazetta) juttat el a célba. A hordozó a célpont fölött széthullik, a sok száz(ezer) bombát elszórva pedig jóval nagyobb területen tud pusztítást végezni.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint tavaly áprilisban az oroszok kazettás bombákkal lőtték a kramatorszki vasútállomást. Az állomáson több ezren vártak, hogy elhagyják a várost, és a támadásban legalább 57-en meghaltak, és 92 civilt – köztük 17 gyereket – kellett kórházba szállítani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!