Kazettás bombát vethettek be az oroszok Kramatorszk vasútállomásnál

2022. április 13. – 06:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC bizonyítékot talált arra, hogy az ukrajnai Kramatorszk vasútállomása elleni támadásban a nemzetközi jog által számos országban tiltott kazettás bombát használtak.

A magyarban elterjedt elnevezés, a kazettás bomba nem annyira adja át a bomba működését, mint az angol cluster bomb, amit inkább talán fürtös bombának lehetne fordítani. Ebből sejthető már, hogy nem egy bombáról beszélünk, hanem több száz, esetenként akár több ezer összefűzött, kisebb bombáról, amit egy hordozóeszköz (magyarban ez a kazetta) juttat el a célba. A hordozó a célpont fölött széthullik, a sok száz(ezer) bombát elszórva pedig jóval nagyobb területen tud pusztítást végezni.

A BBC újságírói, akik a támadás után ellátogattak az állomásra, olyan mintázatokat találtak, amelyek a kazettás bombák robbanófejének használatára utalnak. A többszörös robbanás következtében a rakéta fő becsapódási helye körül jellemzően szétszóródnak a szilánkok, és árulkodó, pöttyös bemélyedéseket hagynak maguk után.

A támadás után egy szovjet Tochka-U rakéta maradványait találták meg. Ez egy rövid hatótávolságú, egy robbanófejes ballisztikus rakéta, amely 50 bombát hordozó fürtös robbanófejjel szerelhető fel.

A pénteken történt rakétacsapás idején több ezer ember tartózkodott az állomáson, hogy evakuálják őket. A támadásban legalább 57 ember életét vesztette, 92 civilt, köztük 17 gyereket kellett kórházban ápolni.

A kramatorszki vasútállomás 2022. április 09-én, a rakétatámadás után – Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP
A kramatorszki vasútállomás 2022. április 09-én, a rakétatámadás után – Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!