Orvosokból, pszichológusokból álló önkéntes csapat várja az ukrajnai menekülteket a magyar határon

2022. március 3. – 15:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jelenleg több mint 30 főből álló orvosi csapat, nővérekkel, pszichológusokkal kiegészülve várja az Ukrajnából érkező, ellátásra szoruló menekülteket Beregsurányban, a magyar határon. Spányik András, az egyik önkéntes orvos a Telexnek azt mondta: mentális és orvosi egészségügyi ellátást nyújtanak, az oda érkező menekülteket teljesen ingyen, minden papír nélkül ellátják.

Fotó: Orvosi Segítség Ahol Kell Alapítvány
Fotó: Orvosi Segítség Ahol Kell Alapítvány

Nem csak Beregsurányban lesznek, hanem több határmenti településre is elmennek majd a napokban. Egészségügyi mobil buszokkal érkeztek a helyszínre, egy általános orvosi rendelőnek megfelelő felszereléssel: van többek között EKG, sebkötöző, infúzió, vércukormérő is a buszon. Arra számítanak, hogy maga a krízis miatt is jelentkezhetnek különböző problémák, másrészt krónikus betegeknek elfogyhat a gyógyszere, kiugorhat a vérnyomása például. Az orvos hozzátette: fertőzésekre is hajlamosabbak lehetnek ilyenkor az emberek, a gyerekek pedig még jobban ki vannak téve ennek. Az orvosok által létrehozott Orvosi Segítség Ahol Kell Alapítvány finanszírozta meg az eszközök költségét, így adományokra és még több orvos jelentkezésére lenne szükségük. Mint mondta, mindannyian fizetett munkaidejük terhére mentek el önkénteskedni a határra:

„Morális kötelességünknek éreztük a segítségnyújtást ebben az agresszív helyzetben. Mi ehhez értünk, ez a hivatásunk” – mondta Spányik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!