Putyin: A katonai fellépés Oroszország válasza Kijev és Washington ellenséges magatartására

2023. augusztus 23. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-csoport csúcstalálkozóján videóra felvett beszédében Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját is védelmezte, és megismételte a Kreml álláspontját, miszerint a katonai fellépés Oroszország válasza Kijev és Washington ellenséges magatartására.

„Ukrajnai cselekedeteinket csak egy dolog diktálta: véget vetni a Nyugat és csatlósai által a Donyec-medencében élő emberek ellen indított háborúnak” – jelentette ki Putyin, utalva az Ukrajna keleti részén az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között 2014 óta tartó harcokra. „Meg kívánom jegyezni, hogy egyes országoknak a hegemónia megőrzésére irányuló vágya vezetett az ukrajnai válsághoz” – tette hozzá az orosz elnök.

A szerdai johannesburgi csúcstalálkozón Brazília, India, Kína és Dél-Afrika vezetőivel ellenben Putyin személyes nem vesz részt, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával, és Dél-Afrika részese az ICC statútumának.

Putyin videó üzenetében arról is beszélt, hogy Moszkva, a jövő évi soros elnöki pozícióját felhasználva, erősíteni szeretné a BRICS-csoport szerepét a világban, majd azt is hozzátette, hogy a szervezet következő tanácskozását 2024 októberében Kazanyban akarják megrendezni.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!