Mobil laborra gyűjt a Kárpátaljára menekült ukránokat ellátó magyar önkéntes orvoscsapat

2023. augusztus 25. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az „Orvosi Segítség Ahol Kell” Alapítvány (Medical Help on the Spot – MedSpot) lassan egy éve a háborús területekről a hátországba, Kárpátaljára menekült, ellátás nélkül maradt embereknek nyújt egészségügyi segítséget. Munkájukat nehezíti, hogy helyben nincs meg a pontos diagnózishoz szükséges laboratóriumi háttér. A nehézségek megoldására most egy mobil laborra gyűjtenek.

A MedSpot oldaláról kiderül, hogy az alapítvány önkéntesei több mint egy éve járnak Kárpátaljára, hogy gyógyszeres, orvosi és pszichiátriai segítséget nyújtsanak azoknak a „belső menekülteknek”, akik a háború frontvonalában lévő területekről érkeztek. Önkénteseik segítsége sok olyan ember számára támasz, akik lakóhelyükről elmenekülve, átmeneti szállókban rekedtek, és krónikus betegségekkel várják sorsuk jobbra fordulását.

„15 hónapja vagyunk itt, menekültek vagyunk, a minimumot hoztuk magunkkal, azt hittük, csak három napig leszünk itt”

– mondja egy menekült nő Somogyvári Gergő operatőr filmjében, amiben a MedSpot munkáját mutatja be. A videóból kiderül, hogy a pszichológusokból, ápolókból és orvosokból álló csapat rendszeresen utazik Kárpátaljára, ahol most már 60 ezer menekült él. Többek közt Mariopulból és Harkivból elmenekült, háziorvos nélkül maradt embereknek nyújtanak speciális segítséget. Sokaknak azzal segítenek a legtöbbet, hogy meghallgatják őket.

Spányik András, az alapítvány egyik önkéntes orvosa korábban a Telexnek azt mondta: „Morális kötelességünknek éreztük a segítségnyújtást ebben az agresszív helyzetben. Mi ehhez értünk, ez a hivatásunk.” A háború elején már beszámoltunk a MedSpot Alapítvány munkájáról, akik az ukrajnai háború első hetétől jelen voltak Beregsurányban, az ukrán–magyar határon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!